Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på dagens presskonferens. Foto: Erik Simander /TT

Staten säkrar samhällsviktig flygtrafik

Publicerad

Regeringen har beslutat att upphandla flygtrafik på åtta inrikeslinjer. Syftet är att försäkra sig om att samhällsviktig trafik kan äga rum.

– Samhällsviktiga transporter måste upprätthållas, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en presskonferens på måndagen.

Syftet är att säkra en miniminivå och klara samhällsuppdraget i att till exempel läkemedelsutrustning eller sjukvårdspersonal som snabbt behöver ta sig till Norrland eller Gotland, sade Eneroth. Andra sektorer som kan behöva transporterna är exempelvis totalförsvaret och energiförsörjningen.

– Det handlar inte om att återuppta persontrafik eller öka rörligheten, sade Eneroth.

Trafiken ska upphandlas på åtta linjer, från Arlanda till Kiruna, Luleå, Umeå, Östersund, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Visby.

– Urvalet av destinationer bygger på en bedömning som kan komma att omprövas, sade Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson från regeringens samarbetspartner Centerpartiet. Syftet har varit att se till att flygtransporter finns i de delar av landet där det inte finns några alternativ, sade han. 

Planen ska mellanlanda

Trafiken ska upphandlas med så kallad trafikplikt, där staten betalar flygbolagen för att upprätthålla en viss trafik. Trafikverket har fått i uppdrag att ”skyndsamt” upphandla trafik för maximalt 105 miljoner kronor under högst fem månader. Upphandlingen ska göras en månad åt gången.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon sade att man kommer att laborera med att låta flygplanen melllanlanda på en eller flera destinationer för att göra trafiken så kostnads- och miljöeffektiv som möjligt. Upp till tre mellanlandningar kan bli aktuella på en linje, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

– Vi hoppas kunna få igång trafiken i närtid, om cirka en vecka, sade Erixon.

I första hand ska avtalen slutas med de bolag som redan nu trafikerar linjerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.