Statsepidemiolog Tegnell om smittan bland elever: Barnens bästa väger tyngre

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset var före jul lika hög bland tonåringar som bland vuxna. Men nu öppnar skolorna igen.

– Att de har haft virus, det behöver inte betyda de sprider smittan vidare, det betyder att det finns en smitta i den gruppen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt.

En del forskare ifrågasätter bilden av att skolor inte sprider smittan, medan andra forskare menar att barn sällan blir allvarligt sjuka och att skolor inte driver på smittan. Den senare forskarlinjen är linjen som Folkhälsomyndigheten har valt att gå på.

– Den sammanlagda bilder är att, framför allt de yngre barnen i skolorna, inte är de som driver pandemin i större utsträckning och de blir extremt sällan sjuka, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Dåliga effekter

Statsepidemiologen lyfter istället fram hur barnen kan påverkas negativt om skolorna hade stängt.

– Däremot är det tydligt att det ger dåliga effekter att stänga skolor. Så i den vågskålen väger barnens bästa tyngre än den möjliga lilla smittspridningen som det skulle kunna medföra.

Sprider inte vidare

Att smittspridningen av coronaviruset före jul bland tonåringar var lika hög som bland vuxna behöver inte tala för att man bör stänga skolorna, menar Anders Tegnell.

– Här har man tittat på hur många som har haft ett positivt prov. De har haft virus, det behöver inte betyda de sprider smittan vidare, det betyder att det finns en smitta i den gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.