Statsminister Stefan Löfven om spionskandalen: Måste gå till botten med det

Uppdaterad
Publicerad

Att USA:s underrättelsetjänst tillsammans med Danmark kan ha spionerat på bland annat Sverige är allvarligt, enligt statsminister Stefan Löfven.

-  Det är naturligtvis allvarligt att bli avlyssnad av sina allierade, om det nu stämmer, säger han under sitt besök i Bryssel för att träffa EU:s toppchefer.

Statsminister Stefan Löfven träffade både rådsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen i Bryssel. Dessutom samtalade han med tunga kommissionärerna Margrethe Vestager och Thierry Breton, som är ansvariga för digitalisering respektive den inre marknaden.

På plats fick han även frågor från SVT Nyheters Europakorrespondent, David Boati, gällande uppgifterna om att USA, med hjälp av Danmark, ska ha spionerat på bland annat Sverige.

USA och Danmark i spionskandal

– Det är naturligtvis allvarligt att bli avlyssnad av sina allierade, om det nu stämmer. Därför måste vi nu gå till botten med det.

Avslöjandet, som tagits fram av SVT Nyheter tillsammans med Danmarks Radio, NRK, NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung och Le Monde, bygger på information från nio olika källor som alla haft tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten.

Arbetet fortsätter

Enligt Stefan Löfven är det ett pågående arbete för försvarsminister Peter Hultqvist (S) att ta reda på vad som faktiskt skett.

– Peter Hultqvist har haft samtal med sin danska kollega, liksom med sin norska kollega och nu fortsätter arbetet för Peter Hultqvists del att gå till botten med det och veta mer kring, om det nu har hänt, vem det är som blivit avlyssnad och hur det har gått till.

När statsministern får en fråga kring hur det känns att eventuellt vara en av personerna som USA har spionerat på är han tydlig med att säga att det inte bör spekuleras för mycket.

– Det är därför vi gärna vill ha reda på vilka det är.

Även Vita huset kommenterar nu uppgifterna om spionage. Vice pressekreterare, Karine Jean-Pierre, säger att USA kommer att samarbeta med sina allierade för att svara på frågor som uppstått.

Spionskandalen i korthet

2014 drog dåvarande danska underrättelsetjänstens chef igång en hemlig och känslig intern utredning som bara några få personer kände till. Gruppen bestod av fyra av underrättelsens hackare och analytiker som i största hemlighet undersökte om NSA utnyttjat det dansk-amerikanska spionsystemet XKeyscore som fanns installerat på FE:s bas på Amager till att spionera på mål i Danmark och på Danmarks närmaste grannländer. Utredningen fick kodnamnet “Dunhammer” som betyder ”kaveldun” på svenska. 

”Dunhammer” blev klar 2015 och lämnades till FE:s ledning. Rapportens slutsats visar bland annat att NSA med stöd av Danmark spionerat på svenska politiker. Först fem år senare, tack vare en visselblåsare, landade utredningen på danska försvarsministerns bord. Danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade sedan flera personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag. 

Utredningen visar bland annat att NSA har använt politikernas telefonnummer som sökparametrar för att plocka ut politikers och tjänstemännens kommunikation från de omfångsrika dataströmmar som löper genom internetkablar till och från Danmark. På så sätt har NSA kunnat uppsnappa allt från SMS till telefonsamtal och internettrafik. Det handlar om sökningar, chattar och meddelandetjänster från centrala politiker och tjänstemän i Danmarks närmaste grannländer. Rapporten bygger på stickprov från åren 2012 och 2014. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA och Danmark i spionskandal

Mer i ämnet