– Vi går till val på att ge 20 permanenta välfärdsmiljarder. Det motsvarar 40 000 sjuksköterskor, sade Löfven på äldreboendet i Norrtälje där han höll presskonferensen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

S vallöfte – garanterar heltidsjobb efter vårdutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill öka anställningstryggheten inom vård- och omsorgsyrkena. I dag på en pressträff lanserade partiet vallöftet att minst 90 procent av kommunalt visstidsanställda ska få en tillsvidareanställning under nästa mandatperiod.

– Heltid ska vara det självklara 2021, säger Stefan Löfven (S).

Pressträffen som hölls på ett äldreboende i Norrtälje strax innan statsministerns sommartal, handlade i huvudsak om att stärka välfärden och omsorgen i landets kommuner. Socialdemokraterna vill bland annat få fler unga att välja vård- och omsorg till sitt yrkesval.

Därför gav S-ledaren tillsammans med äldreministern Lena Hallengren (S) ett vallöfte om garanterad heltidsanställning för alla ungdomar som slutför yrkesförberedande gymnasieprogram till undersköterska, eller till barnskötare.

20 miljarder ska ge fler heltidsanställda

De båda förtydligar tidigare löftet om att satsa 20 miljarder på att få fler tjänster inom vården

– Vi går till val på att ge 20 permanenta välfärdsmiljarder. Det motsvarar kostnaden för omkring 40 000 undersköterskor, säger Löfven.

Med tillskottet av välfärdspengarna hoppas S att personaltätheten inom vården ska öka. Man lovar också att 90 procent avde som är visstidsanställda i kommunerna ska få sina kontrakt omvandlade till heltid.

– Normen skavara fasta anställningar i skattefinansierad verksamhet, säger LenaHallengren (S).

S avser också att öka statusen på att utbilda sig till, och arbeta som, undersköterska och S-ledaren anser att yrket måste regleras.

– Det kan vara med legitimation men det kommer att utredas, säger Stefan Löfven.

Vill ta bort minutscheman inom hemtjänsten

Förutom att fler ska arbeta heltid inom vård- och omsorg vill S också förbättra arbetsvillkoren och minska stressen inom hemtjänsten.

– Vi vill avskaffa minutschema i hemtjänsten. De är inte anpassade för verkligheten. Plötsligt går något sönder eller någon som inte vill duscha. Låt proffsen vara proffs, säger Hallengren.

En del av välfärdssatsningen ska även gå till att få jämlikare standard på de kvalificerade yrkesutbildningar som finns inom vård- och omsorgsyrkena runt om i landet.

De fem förslagen från Socialdemokraterna

  1. Minst 90 procent av de anställda inom landets kommuner ska vara tillsvidareanställda.  
  2. Garanterad tillsvidareanställning på heltid till alla som slutför vård- och omsorgsprogrammet som undersköterskor/barn- och fritidsprogrammet som barnskötare.  
  3. Fler utbildningsplatser för undersköterskor och fler platser för vidareutbildning på yrkeshögskolan.  
  4. Avskaffa minutscheman i hemtjänsten.  
  5. Nästa mandatperiod ska investeringarna i välfärden öka med minst 65 miljarder jämfört med 2014.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.