Säkerhetsskyddet kring statsminister Magdalena Andersson ifrågasätts nu efter att en efterlyst kvinna frihetsberövats i Anderssons privata bostad. Foto: Tomas OneborgKENZO TRIBOUILLARD/SvD/TT

Säpo: Ska se om det finns behov av regeländringar

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen öppnar nu för att se om det finns ”behov av regeländringar”, uppger Säpo-chefen Charlotte von Essen. Detta med anledning av att säkerhetsskyddet kring statsminister Magdalena Andersson (S) ifrågasatts efter att en efterlyst kvinna frihetsberövats vid Anderssons privata bostad.

Ägaren till städfirman säger att man haft kontakt med Säpo när man städat i huset – så länge statsministern bodde där.

En kvinna utan uppehållstillstånd frihetsberövades efter att en städfirma utlöst ett larm i Magdalena Anderssons (S) bostad. Sedan dess har säkerhetskyddet kring statsministern ifrågasatts. Nu kommenterar Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen händelsen i ett pressmeddelande.

”Jag kan förstå att så som det har rapporterats om händelsen väcker det frågor. För Säkerhetspolisens del är det inte möjligt att gå in på detaljer när det rör säkerheten kring våra skyddspersoner, men självklart är statsministerns säkerhet av högsta prioritet” säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Har kritiserats

SVT Nyheter har varit i kontakt med städfirman under söndagen. Ägaren hävdar att den efterlysa kvinnan inte befann sig i bostaden utan i en bil utanför tomten när hon greps. Städfirman uppger också att kvinnan inte heller hade som uppgift att städa statsministerns bostad.

Det var den 21 december som kvinnan frihetsberövades efter att ett larm av misstag utlöstes i Anderssons privata bostad i Nacka, vilket Expressen var först att rapportera. Andersson ska vid tillfället inte varit boende i bostaden utan flyttade till statsministerbostaden Sagerska huset den 18 december, meddelar Anderssons tillfälliga pressekreterare Toni Eriksson.

Ägaren uppger för SVT att man haft kontakt med Säpo vid varje städtillfälle då statsministern bodde i huset.

”Kan se över regeländringar”

Säkerhetspolisen säger att man av säkerhetsskäl inte kan kommentera den enskilda händelsen eller vilka åtgärder man vidtagit, men poängterar att man gör ”löpande bedömningar” om säkerheten kring en skyddsperson.

”Vi kommer också att se över om det finns behov av regeländringar som vi i så fall kommer att återkomma med” säger Charlotte von Essen.

Regeringskansliet menar att man bara ansvarar för avtal om tjänster i ”exempelvis myndighetens lokaler, inklusive statsministerns tjänstebostäder.”

”För frågor om skyddet av den centrala statsledningen hänvisas till Säkerhetspolisen”, uppger Regeringkansliet i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.