– Det är säkert jättejobbigt att vara Jimmie Åkesson. Det här är ju ett parti som många uppfattar som en udda fågel i svensk politik och ingen människa tycker väl att det är trevligt att bli utfryst och få mycket kritik, säger hon.
Madestam beskriver Åkesson som ”enormt viktig” för partiet.
– Han är ju den som hela tiden hållit balansgången som handlat mycket om att å ena sidan stå för folklighet och å andra sidan stå för en professionalisering.
Tuff valrörelse
Samtidigt har han haft uppgiften att hålla ihop ett parti som Madestam beskriver som ”väldigt spretigt”.
– Att SD lyckats och behållit ett förhållandevis gott förtroende har till stor del handlat om att Åkesson fördömt olika rasistiska yttranden. Han har i sitt ledarskap visat handlingskraft. Med ena handen har han visat vad partiet ska stå för och med den andra har han varit en del av etablissemanget och deltagit i politiska debatter.
Madestam beskriver årets valrörelse som betydligt tuffare för SD.
– Man har blivit mer granskad eftersom man sitter i riksdagen och är ett riksdagsparti.
”Regeringskris mindre sannolik”
Statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld tror inte att Åkessons sjukskrivning kommer att påverka partiet negativt, om den nu inte blir väldigt långvarig.
– Valrörelsen är avslutad och riksdagsarbetet har just kommit igång. Sverigedemokraternas väljare röstade på partiet för dess politik, inte för Åkesson som partiledare, säger han.
Däremot kan det få andra politiska följder.
– Sannolikheten för att Sverigedemokraterna skulle välja att utlösa en regeringskris genom att rösta för Alliansens budgetförslag i riksdagen minskar med en frånvarande partiledare. Om det blir regeringskris och inför ett eventuellt nyval behöver Sverigedemokraterna sin partiledare på plats, säger Bjereld.
Viktig för väljarna
Jimmie Åkesson är mycket viktig för SD-väljarna. I SVT:s valundersökning efter årets val angav 38 procent av SD:s väljare att partiledaren var mycket viktig för deras val av parti. Bara Moderatledaren Fredrik Reinfeldt hade en högre siffra, 45 procent.
För S-ledaren Stefan Löfven var siffran 24 procent och för FP-ledaren Jan Björklund 19 procent.