Marie Demker. Foto: TT

Statsvetare: Ny strid kan vänta i SD

Uppdaterad
Publicerad

Att SD väljer att bryta med ungdomsförbundet visar att det handlar om en djupare konflikt, inte en personfråga, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Alla ungdomsförbund är mer radikala än moderpartiet och det brukar snarare vara så att moderpartiet tycker att det är acceptabelt att de är mer radikala och pådrivande. Det här visar att konflikten inte bara handlar om radikalitet utan om ideologi och grad av nationalism.

Marie Demker beskriver det inträffade som extremt ovanligt.

Striden i SD

– Det här är en signal från SD att man inte tänker vika ner sig i den ideologiska frågan utan vill hålla den position man har nu och gå mot ett mindre nationalistiskt och mer allmänkonservativt parti.

Nu väntar med stor sannolikhet en strid om hur Sverigedemokraternas stadgar ska tolkas. Att SDU är en del av Sverigedemokraterna är inskrivet i partiets stadgar.

För att ändra stadgarna och klippa banden med SDU måste SD-ledningen få med sig minst tre fjärdedelar av ombuden på partiets landsdagar i november, eller två tredjedelars majoritet på två ordinarie landsdagar i följd.

Fakta: Stadgar försvårar brytning

§ 3 FÖRBUND INOM PARTIET

Sverigedemokratisk Ungdom (SDU), SD-Kvinnor och Fädernas kyrka utgör förbund inom partiet.

§ 4 MOM 1 ÄNDRING AV STADGARNA

Ändringar av partiet Sverigedemokraternas stadgar och principprogram kan endast beslutas av riksorganisationens ordinarie Landsdagar med tre fjärdedelars majoritet eller med två tredjedelars majoritet av två på varandra följande ordinarie Landsdagar.

Källa: Sverigedemokraterna/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet