Förre partiledaren Håkan Juholt med flera applåderar Stefan Löfven efter att han av S partistyrelse utsetts till ny partiledare. Foto: TT

Statsvetare om Juholt-affären: Ett parti i extrem kris

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Juholts tumultartade avgång 2012 föregicks av konspirationer i S-toppen och hemliga möten bakom stängda dörrar, enligt en ny bok. – Partiet befann sig i en extrem kris, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

I boken ”Partiledaren som klev ut i kylan”, som skrivits av Juholts förre talskrivare Daniel Suhonen, beskrivs hur planerna på att avsätta Juholt tog form under ett hemligt möte i partiets mäktiga verkställande utskott. Ett möte som Håkan Juholt själv inte hade informerats om. Han befann sig inte ont anandes på en kursgård utanför Stockholm för att förbereda sig inför en partiledardebatt.

– Det var ett totalt myteri. Ingen ville rädda honom, säger författaren Daniel Suhonen till Aftonbladet.

Håkan Juholt och krisen inom S

”Största krisen i modern politisk historia”

Enligt statsvetaren och S-debattören Ulf Bjereld var det hemliga mötet ett uttryck för det akuta läge som partiet befann sig i.

– Partiet befann sig i en extrem kris. Man frångick de traditionella mötesformerna för att försöka få situationen under kontroll. Deltagarna hade olika mål med mötet. En del ville bara få ordning i partiet, andra ansåg att det enda sättet att Håkan Juholts avgång var det enda sättet att få partiet på rätt köl.

Ulf Bjereld anser att Socialdemokraterna befann sig i ett exceptionellt allvarligt läge när striden kring Juholt rasade som värst.

– Det var den största krisen i modern politisk historia. Man får gå tillbaka till partiets splittring 1917 för att hitta något som kommer i närheten.

Löfven rasade mot läckorna

Dessutom var detta en kris som utspelade sig till stor del i offentligheten. Frekventa läckor till medierna förekom under krisens gång, men också nu efteråt när Daniel Suhonen fått tillgång till interiörbilder av hur det gick till. Det förstärker bilden av ett parti i djup kris, säger Ulf Bjereld.

– Många inom VU förstod nog inte hur mycket som skulle läcka ut. Vi lever i en öppen tid där nästan allt blir offentligt, men många inom S-toppen tycks ha suttit och pratat som om ingen någonsin skulle få veta vad som sades under de här mötena.

Stefan Löfvens roll i diskussionerna kring Håkan Juholts framtid beskrivs i boken som tillbakadragen och lyssnande. Men vid ett tillfälle ska han ha rutit till mot läckorna inifrån partiet.

– Han såg det förmodligen som uttryck för dålig disciplin och tog illa vid sig av att folk satte sina egna intressen före partiets, säger Ulf Bjereld.

Löfven en enande kraft

Bland de som pekas ut för konspirerandet mot Håkan Juholt finns några av Stefan Löfvens närmaste medarbetare i dag. Både partisekreteraren Carin Jämtin och näringsminister Mikael Damberg ska ha varit med på det hemliga mötet på Sveavägen 68 i oktober 2011.

– Det är personer som hade en tung post i partiet även då och de vann ju maktstriden över Juholt när han tvingades avgå. Men att just Stefan Löfven blev partiledare efter Juholt kan nog läka såren i partiet. Han har till skillnad från Juholt respekt hos både vänster- och högerfalangen i partiet. Det är svårt att hitta krafter i partiet som är fientligt inställda till Löfven, säger Ulf Bjereld.

”Juholt stod ensam”

Han slår fast att Håkan Juholts största tillkortakommande var just att han inte lyckades ena partiet. En anledning kan vara sättet han blev vald på, en process som Ulf Bjereld beskriver som ”lång, sluten och ganska sorglig”. När Håkan Juholt, utan att vara valberedningens förstahandsval, slutligen stod som Socialdemokraternas nya partiledare hade han ett ganska svagt stöd i ryggen.

– Han stod i många avseenden ganska ensam. Han hade inte lyckats samla partiet och hade ingen stark stab som skyddade honom. Det gjorde honom sårbar för kritik. Man kan tycka att det var synd om honom, men det var också hans eget ansvar att bygga ett sådant stöd, säger Ulf Bjereld.

Han tror att avslöjandena om hemliga möten och spel i kulisserna kan påverka människors bild av Socialdemokraterna som parti.

– Det gick inte snyggt till och det var många fula saker som sades. Å andra sidan var det ett parti i fritt fall och partiet behövde agera snabbt. Ibland säger man att nöd bryter lag och detta kan ha varit ett sådant fall, säger Ulf Bjereld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Håkan Juholt och krisen inom S

Mer i ämnet