Jenny Madestam: S behöver en ha en berättelse, en vision. Foto: SVT

Statsvetare: Pensionsfrågan viktig för S men svår att driva just nu

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens opinionsmätningar har inte varit någon munter läsning för Socialdemokraternas partiledning. Frågan är om radikala ekonomiska tillskott till pensionärerna kan vara profilfrågan som vänder opinionen?

Experterna är eniga om att frågan är viktig för socialdemokratin, men den är kostsam, trögjobbad och svår att genomföra just nu.

– Stora och allt större grupper får i dag en så låg pension i det vanliga pensionssystemet att det blir svårt att leva på det, säger Marika Lindgren Åsbrink i SVT:s Agenda. Hon är analyschef på S-märkta tankesmedjan Tiden och satt med i Socialdemokraternas analysgrupp efter senaste riksdagsvalet, och hon är övertygad om att pensionerna är en viktig profilfråga för Socialdemokraterna.

Hon får medhåll av statsvetaren Jenny Madestam vid Södertörns högskola. Men Madestam menar att pensionsfrågan inte räcker för att lyfta Socialdemokraterna ur opinionssvackan.

– Socialdemokraterna behöver en bredare berättelse, en vision om Sverige i dag och i framtiden. Ur den berättelsen måste det följa logiska reformer, till exempel inom pensionsfrågan, men även på andra områden. Där har Socialdemokraterna ett stort arbete att göra. Det händer ingenting i dag.

Reformutrymmet saknas

Problemet är att pensionsfrågan strandar på att det är kostsamt. Pengarna är redan intecknade.

– Det finns inget sådant reformutrymme nu, säger Madestam.

Hon ser därför pensionerna som en viktig fråga för Socialdemokraterna vid nästa val.

Marika Lindgren Åsbrink Foto: SVT

Marika Lindgren Åsbrink håller med om den ekonomiska problematiken men vill prioritera frågan.

– Det är helt nödvändigt. Systemet är underfinansierat och det är en oerhört viktig jämlikhetsfråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.