Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför avgår ministern egentligen, och kommer fler politiker lämna sina poster? SVT reder ut med hjälp av statsvetaren Ulf Bjereld. Foto: TT

Statsvetaren: Därför avgår näringsminister Ibrahim Baylan

Uppdaterad
Publicerad

Den infekterade cementkonflikten kan ha bidragit till Ibrahim Baylan plötsliga avgång som närings- och jordbruksminister, enligt den s-märkte statsvetaren Ulf Bjereld. Men det kan också handla om att han personligen vill göra något annat.

– Nu när det blir partiledar- och statsministerskifte i riksdagen så är det ett lämpligt tillfälle för honom att avgå, säger han.

För Ulf Bjereld, som är professor i statsvetenskap och aktiv socialdemokrat, kom Ibrahim Baylans (S) besked om att han lämnar politiken vid partikongressen i november som en överraskning.

– Det har inte funnits några sådana indikationer, säger han.

Å andra sidan har Baylan varit en del av socialdemokraternas toppskikt längre än de flesta.

– Han har hunnit med ett antal partiledare: Mona Sahlin, Göran Persson, Håkan Juholt och Stefan Löfven. Ska han nu ge sig in ännu en gång i ett antal år så är det kanske bättre att dra sig tillbaka och låta den nya partiledaren/statsministern bilda sitt eget team och själv göra nått annat, säger Ulf Bjereld.

”En stabiliserende kraft”

Ett tungt ansvar hänger dessutom på näringsministerns axlar att hantera Cementaaffären, och även det kan ha påverkat beslutet att hoppa av redan nu menar statsvetaren.

– Det kan ha varit en bidragande faktor. Vi vet inte riktigt hur den här affären kommer att sluta. I värsta fall skulle den för hans del kunna sluta i en misstroendeförklaring. Men dit är steget ännu långt och Baylan är en rutinerad politiker som varit med länge.

Ulf Bjereld beskriver Baylan som en stabiliserende kraft i politiken. En skicklig förhandlare som varit populär inom partiet.

– Han har inte varit de stora gesternas man. Han har inte stått längst fram och varit den lysande stjärnan i debatterna, men jag tror att han har fått stor uppskattning internt för det arbete han gjort och den effektivitet och förhandlingsskicklighet han visar i sin politiska gärning.

Fler ministeravhopp kan följa

Statsvetaren vill inte spekulera kring vem som kan tänkas efterträda honom eftersom den tillträdande statsministern behöver ta ställning till om den dubbla ministerposten ska finnas kvar.

– Vill man att den nya ministern ska ha ett fortsatt kombinerat ansvar för de två områdena eller vill man hellre skilja posterna åt? Det kommer avgöra vad det blir för person.

Det kan även bli tal om ännu fler nya ministrar på grund av ytterligare avhopp under den närmsta tiden, bedömer Ulf Bjereld.

– Det är inte omöjligt att den här politiska turbulensen och det rörliga politiska landskapet blir avgörande för politiker som varit med länge och som varit tveksamma till att kandidera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer