Så tror statsvetaren Thomas Widenstjerna att riksdagsvalet kan påverka kommunvalet, Foto: SVT

Statsvetaren: Kan bli både maktskifte och turbulens

Uppdaterad
Publicerad

En av Ragundas största utmaningar, som liten kommun med sviktande ekonomi, är att stoppa befolkningsminskningen. Det menar statsvetaren Thomas Widenstjerna vid Mittuniversitetet, som inte är förvånad över att skolflytten i Bispgården blivit en het fråga.

– Då kommer också klassiska frågor som skolor i varje by – nu handlar det ju inte om varje by – men de befintliga skolorna, kommer de att få vara kvar? Till det har kommer problemet med kompetensförsörjning, säger Widenstjerna, när han kommenterar kommunalrådet Jonas Anderssons (S) och oppositionsrådet Eva Sundins (AfR) svar gällande den tillfälliga skolflytten i Bispgården. Han fortsätter:

– Så jag skulle säga att det är ganska väntade frågor.

Val 2018 Jämtland

Oklart alternativ

– Ragunda har under väldigt lång tid varit väldigt starkt dominerat av socialdemokraterna. Och har i vissa perioder också haft en väldigt splittrad och lös sammanhållen opposition. Det gör ju också att alternativet till det nuvarande styret har varit väldigt oklart. Det där skapar då ett väldigt speciellt klimat för du får en väldigt dominerande part men du har inget riktigt alternativ.

Starta klippet för att höra vad Thomas Widenstjerna säger om hur riksdagsvalet kan påverka kommunvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet