”Det är väldigt hårda ord som har uttalats, även från ganska tunga opinionsbildare”, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson om läget i Alliansen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Statsvetaren om Alliansens ”död”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) har dödförklarat Alliansen på nationell nivå – samtidigt har tonläget i borgerligheten skruvats upp rejält. Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson varnar nu för brända broar.

– Gräver man för mycket skyttegravar kan det på allvar skada, säger han.

Centerpartiets och Liberalernas budgetsamarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet blev dödskyssen för Alliansen. Åtminstone på nationell nivå – och om man får tro Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson (SD).

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson är dock inte redo att dödförklara det tidigare så framgångsrika borgerliga samarbetet. Åtminstone inte än.

Regeringsbildningen

– Det finns inget facit än. Alliansen är en borgerlig identitet och samverkan. Det är deltagarna som bestämmer om den finns eller inte. Det här kan mycket väl vara en parentes i svensk politisk historia och en borgerlig fyrpartiregering skulle kunna komma på plats snabbare än vi tror. Men det kan också vara en ny värld som i sådana fall kommer ändra dynamiken i svensk politik, säger han.

Högt tonläge

Samtidigt har tongångarna mellan de forna Alliansvännerna bitvis varit mycket hård. Något som inte minst manifesterades i Sara Skyttedals tweet den 11 januari.

”Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig”, skrev KD-toppen i tweeten, som också innehöll en bild på Annie Lööfs valaffisch med texten ”rösta för nytt ledarskap”.

– Det har varit mycket brobrännande. Det är väldigt hårda ord som har uttalats, även från ganska tunga opinionsbildare. Och nätet glömmer inte, säger Henrik Ekengren Oscarsson och fortsätter:

– Det är klart att det på kort sikt har skadat möjligheterna att bygga ihop någonting igen.

Är du förvånad över det höga tonläget?

– Det visar väl att det just nu finns en bitterhet över det som har hänt. Det har stått mycket på spel i den här regeringsbildningen och det är en tuff stund. Men man behöver ju inte göra den värre. Gräver man för mycket skyttegravar kan det på allvar skada. Om man nu kämpar för att det ska finnas en borgerlig samverkan i framtiden kan man ju inte hålla på att ta heder och ära av nyckelpersoner och snacka skit om partier hursomhelst. Det kan kosta om man bränner för mycket broar, säger han och fortsätter:

– Man riskerar ju att hamna i ett läge där vi bara får massor av mittenregeringar av olika slag och då är ju både högern och vänstern dömda till ökenvandring. Kanske i decennier.

Varumärket tagit skada

Under onsdagens presskonferenser varnade Jan Björklund för Jimmie Åkessons drömscenario, ett nytt konservativt block med M, KD och SD. Enligt Henrik Ekengren Oscarsson finns det starka krafter som verkar för att detta ska bli verklighet men menar att det i nuläget saknas ett tillräckligt väljarstöd.

– Problemet är att halva den moderata väljarkåren är väldigt iberal i sina värderingar och jag tror inte att den väljargruppen kommer tycka att det är särskilt roligt att behöva bli inklämd i ett block som kallas konservativt, säger han och fortsätter:

– Jimmie Åkessons dröm är ju att man ska kunna öka efterfrågan på konservativ politik och på så sätt skapa fler konservativa väljare i Sverige. Det är ett långsiktigt mål för framför allt Sverigedemokraterna men kanske också de nya Kristdemokraterna. I första hand är dock det här ett internt problem inom Moderaterna.

Alliansen har varit ett starkt varumärke, särskilt under åren med Fredrik Reinfeldt, tror du att Alliansen som varumärke har tagit skada och försvagats av det som har hänt?

– Ja det tror jag. Man får väl kalla det för Nya Alliansen. Man ska vara medveten om produktdifferentieringen som Alliansen har varit. Det vill säga att det finns fyra olika smaker av borgerlighet. Det har varit väldigt effektivt för att suga upp och skapa ett väldigt stort väljarunderlag av allmänborgerliga väljare.

Har Alliansen någon framtid?

– Ja, vi har borgerlig samverkan i hur många kommuner som helst, många använder fortfarande Alliansen som ett varumärke och det finns nog många som fortfarande identifierar sig som alliansväljare. Det här som har hänt nu är ju inte Centerpartiets och Liberalernas förstahandsval. Fortsätter man slåss inbördes på högersidan finns det dock en risk att det skapas nya block.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet