Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringskrisen visade sig vara en framgång för Vänsterpartiet Foto: SVT/ SVERIGES RIKSDAG

Statsvetaren om resultatet i Novusundersökningen

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Vänsterpartiet ökar. 13,3 procent av deltagarna i SVT/Novus undersökning säger sig vilja rösta på V om det vore val i dag.

– Mycket talar för att Vänsterpartiet går fram tack vare ställningstagandet mot marknadshyror och sitt ultimatum mot Stefan Lövfen. En strid man också gick segrande ur, säger statsvetaren Anders Sundell.

Regeringskrisen och dess förspel visade sig vara en framgång för Vänsterpartiet och ett genomslag för deras politik, menar Anders Sundell. Men på längre sikt tror han att framgången kan visa sig problematisk för partiet, eftersom den samtidigt försvagade den S-ledda regeringen. Stefan Löfven kan nu behöva kompromissa ännu mer med Centerpartiet.

– Vad som ger mest vänsterpolitik på lång sikt är lite svårare att veta. Men på kort sikt har Vänsterpartiet stärkt sin trovärdighet och visat att de inte kan gå med på vad som helst, säger Anders Sundell.

Ett annat politikområde som varit i fokus är kriminaliteten, men de partier som varit mest aktiva i frågan om brott och straff, Sverigedemokraterna och Moderaterna, har knappt rört sig alls i opinonsstödet.

– Det kan vara så att frågan om brott och straff varit aktuell så pass länge att de väljare som tycker den är viktig positionerat sig redan innan undersökningen gjordes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer