Stefan Löfven: ”Rakryggat att avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven säger att Aida Hadzialic tagit rätt beslut genom att avgå. Tills vidare får Helene Hellmark Knutsson tillförordnad roll innan ministerposten tillsätts.

– Det är ju ett brott. Den här lagen mot rattfylleri finns ju till av ett skäl och det är att alkohol och bilkörning hör inte ihop. Hon drar den slutsatsen rakryggat och det ska hon ha all heder för, det är rätt bedömning, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Statsministern säger även att han haft ett långt samtal med Aida Hadzialic för att reda ut situationen och delar den bedömning hon gjort.

Aida Hadzialic och rattfyllan

– Aida Hadzialic har tänkt igenom detta noggrant. Hon har pratat med sin omgivning och kollegor, Jag har haft ett långt resonemang med henne också igår kväll för att verkligen bena ut hur situationen ser ut. Hennes slutsatser blev den här och jag delar den bedömningen.

Begått ett misstag

– Har Aida Hadzialic problem med alkohol?

– Nej, det har hon inte. Hon har begått ett stort misstag att blanda alkohol och bilkörning. 

Till nyhetsbyrån TT säger Löfven att han ännu inte bestämt vem som tar över som gymnasie- och kunskapsminister. Han kan heller inte bedöma konsekvenserna av hennes avgång.

– Det är omöjligt att säga vad Hadzialics avgång innebär för partiet och opinionen. Aida Hadzialic var en sällsynt begåvning. Men det var en allvarlig förseelse och jag tycker att hon har dragit rätt slutsats när hon står för konsekvenserna av detta, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

TT: Statsvetare har antytt att den ministerposten inte är någon naturlag. Kommer ministerposten ens att vara kvar?

– Jag har satt Helene Hellmark Knutsson i en tillförordnad roll, men jag återkommer om ministerposten, säger Stefan Löfven.

Hellmark Knutsson är nu minister för högre utbildning och forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aida Hadzialic och rattfyllan

Mer i ämnet