Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Löfven (S) förklara varför det kan bli aktuellt att höja taket på investeringsparkonton. Foto: SVT

Stefan Löfven om V:s utspel kring fri hyressättning: Obegripligt

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju i Morgonstudion kommenterar statsminister Stefan Löfven Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen efter förslaget om fri hyressättning på nyproduktion.

– Det är obegripligt att Vänsterpartiet kan tänka sig att liera sig med de som vill ha marknadshyror och det som inte vill ha statliga satsningar på att bygga nytt, säger han och betonar att S förslag inte innebär samma sak som marknadshyror.

Det dröjer inte länge innan valrörelsen drar i gång. Under onsdagsmorgonen intervjuades statsminister Stefan Löfven av SVT:s politiske kommentator Mats Knutson om det kommande valet, regeringsbildning och pandemin.

Löfven kommenterade bland annat diskussionerna om att sätta ett tak på investeringssparkonton.

– Vi ska inte försvåra sparande för vanliga löntagare, det är inte alls det det är fråga om om. Det vi ser är att den stora delen av kapitalet i det här sparandet är från de som har rätt bra inkomster, säger han.

”Blir riktigt upprörd och förbannad”

Han sa också målet är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet – men kan inte säga något datum när målet ska vara nått. Han vill också att höjningarna av a-kassan som gjorts under pandemin ska bli permanenta.

– Det finns ingen anledning att göra människor fattigare. Jag blir faktiskt riktigt upprörd och förbannad på den synen som säger att arbetare minsann ska ha det sämre. Det är en skrämmande människosyn, säger han.

Sista partiledarbatten i dag

Klockan 09.00 inleds den sista partiledardebatten innan sommaruppehållet. I höst börjar valrörelsen rulla i gång.  I morse kom samtidigt beskedet att sjukvården har minskat i betydelse som politisk fråga bland väljarna, enligt Novus senaste opinionsmätning.

Stefan Löfven gav inga klara besked om hur han ser på regeringsbildningen efter valet 2022.

– Vi ska slutföra januariavtalet under ordnade former, sedan går vi in i valrörelsen som ett eget parti. I september när väljarna har sagt sitt, då vet vi hur spelplanen ser ut, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer