Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringen vill införa familjevecka från och med nästa år, meddelar Löfven på en pressträff med Kommunals ordförande Tobias Baudin. Under pressträffen uttryckte Kommunal stöd för S under den pågående regeringskrisen. Foto: Lars Schröder/TT

Stefan Löfven: ”Arbetar för att en kris inte ska uppstå”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven gör allt för att undvika en kris inför den stundande misstroendeomröstningen på måndag – och enligt uppgifter till SVT ska partistyrelsen mötas i helgen.

– Det är klart att vi arbetar för att en kris inte ska uppstå, säger statsministern i samband med att han på fredagen presenterade ett förslag för den så kallade familjeveckan.

Med tre dagar kvar till måndagens misstroendeomröstning kallade statsminister Stefan Löfven på fredagen till en pressträff. Medverkade gjorde även Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Tillsammans presenterade de ett förslag för den så kallade familjeveckan som utlovades vid förra valet. Något som, om det godkänns, ska ge föräldrar sex extra dagar om året inom ramen för föräldraförsäkringen för barn mellan 4-16 år från och med april nästa år.

Men förslaget överskuggades till stor del av den förestående regeringskrisen som uppstått till följd av V:s misstroende mot statsministern efter debatten om marknadshyror.

Stefan Löfven vill inte kommentera om det ännu har uppstått någon öppning med V.

– Vilka samtal och kontakter jag har håller jag för mig själv. Men det är klart att vi arbetar för att en kris inte ska uppstå, säger han.

Enligt uppgifter till SVT ska Socialdemokraternas partistyrelse ha möte på lördag eftermiddag om situationen.

”Det är inte ansvarsfullt”

Vad nästa steg blir om Stefan Löfven skulle fällas på måndag vill han inte heller kommentera.

– Skulle de bli så på måndag tänker jag fundera först själv och tillsammans med rådgivare och andra statsråd, säger han.

Stefan Löfven säger återigen att det är ”oförståeligt” hur Vänsterpartiet kan driva vidare en misstroendeförklaring till följd av ett förslag på fri hyressättning i nyproduktion, som han menar ännu inte är ett förslag.

-  Jag sade det i går, det är inte ansvarsfullt. Sedan måste vi alla tänka långsiktigt. Vi får se för det första hur det här utvecklar sig och vad som händer. Sedan får vi ta nästa steg, säger han.

”Så klart redo”

Tobias Baudin, som betonar vikten av en familjevecka för Kommunals medlemmar, säger att det finns en oro inom förbundet om Stefan Löfven fälls. Han tror dock att ett förslag om familjevecka är positivt i eventuella kommande politiska förhandlingar.

– Skulle det bli så står vi så klart redo. Jag hoppas naturligtvis att det inte blir så. Det är av det enkla skälet att vi fortfarande står i en pandemi, säger han.

– Vi behöver handlingskraftiga politiker som tar Sverige genom pandemin och stärker välfärden. Många medlemmar är otroligt oroliga så det skulle inte var positivt, säger han vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringskrisen på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet