Stefan Löfven efter mötet med talmannen: Inga positioner har förändrats

Uppdaterad
Publicerad

Nu har halva tiden gått för Stefan Löfvens (S) sonderingsuppdrag. I dag träffade han talmannen Andreas Norlén för att lämna en rapport om läget.
– Inga positioner har förändrats. Vi har inte gått in i någon form av förhandling, säger Löfven i en presskonferens efter mötet.

Efter att Ulf Kristersson (M) först fått sonderingsuppdraget – och misslyckats – blev det Stefan Löfvens tur att ta sig an det som har kallats för ett låst läge.

I dag har halva hans tid gått och med en vecka kvar ska han och talmannen mötas.

– Samtalen har varit respektfulla och konstruktiva. Dock har inga positioner förändrats. Vi har inte gått in i någon form av förhandling, säger Löfven på en presskonferens efter mötet.

”Mycket svår situation”

Löfven erkänner att det är ett komplicerat läge han stor inför.

– För mig och flera finns det bara en väg framåt och det är fortsatta samtal tills det finns en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Löfven.

– Jag bedömer fortfarande läget som svårt och komplicerat, tillägger han.

Stefan Löfven delade inte med sig av några konkreta detaljer om vad han har diskuterat med partiledarna.

Men Centerledaren Annie Lööf vidhåller att hon inte har för avsikt att sätta sig i en S-ledd regering eller att bryta med Alliansen.

”Vi kommer inte bryta oss loss från Alliansen för att sitta i en S-ledd regering. Centerpartiet vill säkra långsiktigt stabila reformer som är bra för Sverige. Det vill vi göra genom att hålla ihop Alliansen och söka blocköverskridande lösningar som kan accepteras av partier på båda sidor blockgränsen. I detta besvärliga parlamentariska läge behöver fler ta ansvar för att ytterkantspartierna V och SD inte ska få inflytande över den politiska inriktningen”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

”Viktigt att ha respekt”

Nu återstår en vecka kvar för Löfven innan hans tid för att försöka bilda en regering är över.

– Det är ett komplicerat politiskt läge där partierna aktivt måste samtala med varandra för att föra processen framåt. De har i sådana här lägen också ett internt arbete att göra. Tidsaspekten är viktig men det är också viktigt att ha respekt för att partiernas arbete kan ta viss tid, meddelar talmannen Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet