Statsministern säger att regeringen redan jobbar med att försöka förhindra skatteplanering. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Stefan Löfven om paradisläckan: ”En del tar sig en annan moral”

Publicerad

Paradisläckan, där både toppolitiker och näringslivsjättar kopplas till några av världens skatteparadis, har väckt reaktioner världen över. Flera svenskar återfinns i de nya dokumenten och nu kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) avslöjandet.
– Jag tycker det visar att en del tar sig en annan moral, säger han till SVT Nyheter.

Pengar motsvarande tio procent av världens BNP finns gömda i skatteparadis av rika privatpersoner. Förra året avgick Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson efter avslöjandena om skatteplanering i Panamadokumenten.

Den nya läckan, kallad Paradisläckan eller Paradise Papers, avslöjar hur toppolitiker och näringslivsjättar genom olika upplägg med fonder och bolag i några av världens skatteparadis undviker att betala skatt.

– Avslöjandet visar att det verkar vara så att några tycker att de inte har samma ansvar som alla andra att vara med och betala skatt i landet man bor. Det var ett bra avslöjande tycker jag. Jag tycker det visar att en del tar sig en annan moral, säger han.

Vill förhindra skatteplanering

Statsministern säger att regeringen redan jobbar med att försöka förhindra skatteplanering, delvis inom ramen för den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

– Vi vill försöka bromsa möjligheterna att föra över tillgångar till olika länder. Man ska skatta där man bor. Vi måste samverka för en rättvis beskattning. Alla förstår ju att om inte vi får det här på plats så har vi inte möjlighet att ha samma väldfärd. Det finns en bred internationell samsyn att vi måste åtgärda det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet