Stefan Löfven (S): ”Vill genomföra största trygghetsprogrammet i modern tid”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill göra Sverige tryggare. Det säger han i SVT:s ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”.
– Jag accepterar inte att hederligt folk ska behöva tveka om vilka vägar de ska gå, att de ska vara rädda för skjutningar eller övergrepp.

Alla partiledare i riksdagen har en egen del i programserien ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”. De får 15 minuter på sig att, helt oemotsagda, tala direkt till väljarna.

Socialdemokraternas Stefan Löfven tar avstamp i sin egen uppväxt i Ådalen på 1960-talet. Hur han, till skillnad från många andra fosterbarn, fick komma till en gemenskap i en familj där han kände sig älskad.

”Samhället har råd”

– Mitt försök att betala tillbaka till det samhälle som gett mig så mycket, det är att leda vårt land mot att bli just en gemenskap byggd på samarbete, jämlikhet och tillit.

För att åstadkomma detta krävs enligt Löfven ett starkt samhälle som inte säger ”vi har inte råd” om bristerna i välfärden, integrationen och kriminaliteten. Han säger sig vilja bygga ett samhälle som tar ansvar för skola, arbetsmarknad, sjukvård och äldreomsorg.

Enligt S-ledaren besitter Sverige en ny ekonomisk styrka som placerat landet i EU:s absoluta topp när det gäller sysselsättningsgraden. Ett välstånd som han vill investera i framtidens samhälle.

Lovar satsningar

– Jag vill inte slösa bort den (ekonomiska styrkan, reds anm) på stora skattesänkningar som ger mest till dem som redan har mest. Nej, jag vill skapa just det här starkare samhället jag tror på, och för att nå dit vill jag genomföra det största trygghetsprogrammet i modern tid.

Löfven nämner höjda pensioner, tiotusentals nya jobb inom sjukvården och 10 000 nya poliser redan 2024:

– Jag accepterar inte att hederligt folk ska behöva tveka om vilka vägar de ska gå, att de ska vara rädda för skjutningar eller övergrepp.

”Alla som kan jobba, ska jobba”

S-ledaren talar också om att det under lång tid gjorts alldeles för lite för integrationen av nyanlända invandrare och vill därför se satsningar på språkundervisning och utbildningar inom bristyrken. Löfven tänker också ställa krav på dem som kommer till Sverige:

– Lär dig svenska från dag ett. Vidareutbilda dig och gör dig anställningsbar. Alla som kan jobba ska jobba, inget annat duger.

Tal till nationen är bandat från Andrakammarsalen i Riksdagshuset. Först ut, måndag 21 maj, är Ebba Busch Thor (KD) kl 02.00 på SVT Play och kl 19.15 i SVT1. Resterande partier följer sedan i storleksordning (väljarstöd i procent).

Sändningsordning:
Ebba Busch Thor (KD) –21 maj
Jan Björklund (L) –22 maj
Jonas Sjöstedt (V) –23 maj
Annie Lööf (C) – 24 maj
Isabella Lövin (MP) –28 maj
Jimmie Åkesson (SD) – 29 maj
Ulf Kristersson (M) – 30 maj
Stefan Löfven (S) –31 maj

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

tal till nationen

Mer i ämnet