Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar avrådan för alla resor utomlands. Foto: Jessica Gow/TT

Stefan Löfven (S) om coronaviruset: ”Regeringen redo”

Publicerad

UD avråder nu från icke nödvändiga resor till alla länder. Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar beslutet och säger att Sverige kommer ta sig igenom krisen tillsammans.

Under lördagskvällen gick UD ut med en avrådan. Alla icke nödvändiga resor till alla länder bör undvikas. På Instagram skriver Stefan Löfven:

”Coronaviruset sprids i Sverige och i världen, och WHO klassificerar viruset som en global pandemi. Regeringen och hela det svenska samhället står redo i denna mycket allvarliga situation.

Med anledning av den omfattande spridningen av coronaviruset, och den osäkra och snabbt föränderliga situationen som råder i världen, avråder nu Utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga resor till världens alla länder. Det är första gången som detta sker. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut”.

Han menar att alla har ett ansvar och skriver:

”Vi har alla ett ansvar i det svåra läge vi befinner oss i. Följ myndigheternas råd. Tvätta händerna. Stanna hemma från arbete eller skola om du känner av symptom. Besök inte äldre släktingar i onödan och gör inte besök på sjukhus eller äldreboenden som kan undvikas. Vi har en svår tid framför oss – men vi tar oss igenom den tillsammans”.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver så här på Facebook:

”Jag förstår frustrationen många känner över osäkerheten och inställda resplaner. Eller de svenskar som befinner sig utomlands och är oroade över situationen. Utrikesdepartementet arbetar hårt för att ge stöd”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet