Foto: TT arkiv

Stefan Löfven till motangrepp om Strandhäll

Uppdaterad
Publicerad

I morgon tisdag röstar riksdagen om Moderaternas förslag att avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). I ett ilsket inlägg på Facebook går Stefan Löfven till motangrepp på vad han kallar ”ett oansvarigt politiskt spel”.
– Hatsvansen kommer dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas, säger han.

I mitten av maj lämnade Moderaterna in en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Bakgrunden är en granskning som just nu sker i Konstitutionsutskottet om att Strandhäll valt att skilja Ann-Marie Begler från uppdraget som generaldirektör för Försäkringskassan. Moderaterna menar att Begler avsattes av politiska och valtaktiska skäl, och att Strandhäll dessutom ska ha ljugit om hur det gick till.

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har tidigare meddelat att de kommer att stödja misstroendeförklaringen.

”Hatsvans kommer dansa”

Inför omröstningen, som sker i morgon, går statsminister Stefan Löfven ut i ett kraftigt försvar av sin minister som han menar fallit offer för ett politiskt spel.

”Man kan fråga sig om Moderaterna skulle ha agerat så här, om det inte redan fanns en uppiskad stämning gentemot Annika Strandhäll. Hon har fått möta en enorm mängd personliga och sexistiska angrepp, och är en av de kvinnliga politiker som möter mest hat i sociala medier”, skriver han.

Strax efter att inlägget publicerats på Facebook gjorde han ytterligare ett kort uttalande.

– Annika Strandhäll är en av dem som möter mest hat på sociala medier. Det är den hatsvansen som kommer dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas. Nu uppmanar jag alla inblandade att tänka efter på riktigt – vill man vara en del av det här, säger Löfven till SVT Nyheter.

Absurt att reducera till en kvinnofråga

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson håller inte med om att man spelar hatsvansen på sociala medier i händerna.

– Det är helt absurt att Stefan Löfven reducerar den här frågan till en kvinnofråga. Annika Strandhäll är ett erfaret statsråd som av allt att döma avsatte en mycket duglig generaldirektör på politiska grunder och därefter ljugit om orsaken. Det är ju därför som vi inte har förtroende för henne, säger hon till TT.

– Vi ska alla vara mycket noga med hur vi uttrycker oss på sociala medier, men i det här fallet handlar det om Annika Strandhälls förehavanden som statsråd, säger Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer