Annika Strandhäll frågades ut i Konstitutionsutskottet i slutet av april. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här är bakgrunden till KU-anmälan mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna vill avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Men vad handlar kritiken om egentligen? Här reder SVT Nyheterna ut de omtalade turerna kring Försäkringskassan.

För drygt ett år sedan sparkade regeringen Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Det blev startskottet för den så kallade Begler-affären – en affär som kan kosta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll sin ministerpost.

Enligt Annika Strandhäll hade regeringen under lång tid varit missnöjd med hur Ann-Marie Begler skötte sitt uppdrag. Man hävdade också att generaldirektören lämnat sin post frivilligt, en uppgift som går stick i stäv med Ann-Marie Beglers egen version av vad som skett.

Ärendet granskas av Konstitutionsutskottet

I början av april inledde Konstitutionsutskottet, KU, en granskning av ärendet och i samband med detta har flera tjänstemän riktat skarp kritik mot Annika Strandhäll (S), som man hävdar har ljugit flera gånger.

SVT Nyheter har tagit del av ett brev som skickats in till KU där två tidigare höga chefer på Försäkringskassan anklagar Annika Strandhäll för att ljuga. Man kräver också att Ann-Marie Begler ska återinstättas.

”Regeringens agerande är ett hot mot regeringsformens delning av makten mellan regeringen och dess myndigheter. Ett hot mot myndigheternas förmåga att självständigt, opartiskt och sakligt utöva sin myndighet. Medborgarna behöver myndigheter som följer lagen, inte media och tillfälliga opinioner. Myndigheterna behöver en regeringsmakt som stödjer dem i den uppgiften”, står det bland annat i brevet.

Hävdar att Begler avsattes av valtaktiska skäl

Kritikerna, bland dem Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, hävdar att Ann-Marie Begler avsattes av politiska och valtaktiska skäl.

– Annika Strandhäll har av allt att döma avsatt en generaldirektör på politiska grunder. Därefter farit med osanning om hur det gått till. Hon har fått flera möjligheter att reda ut vad som skedde och varför, och inte tagit de möjligheterna, sa moderatledaren Ulf Kristersson under torsdagen.

Ord står mot ord

Ord står dock mot ord och såväl Annika Strandhäll som Socialdepartementet hävdar att Ann-Marie Begler visst informerats om att det fanns ett missnöje och vad problemet var.

KU har frågat Socialdepartementet om och när regeringen tog upp frågan om förflyttningen av Ann-Marie Begler och i sitt svar hänvisar departementet till flera tillfällen under 2017 och 2018.

”Bedömningen var att Försäkringskassan under Ann-Marie Beglers ledning i väsentliga delar inte fullgjorde den samverkansskyldighet som anges i 30 kap. socialförsäkringsbalken”, står det bland annat i svaret, som också innehåller en sammanställning om de möten som hållits under perioden.

KU:s utredning är ännu inte färdig. Trots det behövs nu bara Centerpartiets mandat för att Annika Strandhäll ska avsättas. I skrivande stund har de ännu inte gett besked om hur de ska agera i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer