Försäkringskassans sparkade generaldirektör Ann-Marie Begler. Foto: TT (Arkivfoto)

Liberalernas krav: Återinsätt Begler som generaldirektör för Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kräver i dag att regeringen återinsätter Ann-Marie Begler som generaldirektör för Försäkringskassan. Om inte menar man att man kommer att erbjuda henne jobbet igen om Alliansen vinner valet i år.

Det var i slutet av april som Ann-Marie Begler fick lämna sitt uppdrag som generaldirektör för Försäkringskassan, en stol hon suttit på sedan 2015.

Beslutet att sparka Begler kom strax efter avslöjandet om att det inom Försäkringskassan lönat sig för handläggare att neka sjukpenning. Något som Ann-Marie Begler förnekar.

Försäkringskassan har under de senaste åren fått mycket kritik för hur den tillämpar sjukförsäkringen och assistansersättning, och enligt Annika Strandhäll (S), socialminister, handlade beslutet om att peta Begler om ”ett förändrat och tydligt förstärkt ledarskap.”

”Återinsätt henne nu”

Enligt Jan Björklund (L) bör Ann-Marie Begler återinsättas som generaldirektör direkt, det berättar han för SVT Nyheter efter att Begler hörts i Socialförsäkringsutskottet.

– Det är ett oerhört fegt och svagt ledarskap av Löfven (S) att sparka Begler, en mycket skicklig generaldirektör. De åtgärder som hon har gjort har hon ju gjort på order av regeringen och så blir man feg nu när man får kritik och så skyller man på henne när det egentligen är regeringens eget ansvar.

Vad kan man göra åt det?

– Det rimliga är nu att regeringen återinsätter Begler i tjänst och görs inte det så kommer en alliansregeringen i september att göra detta, säger Björklund.

Ann-Marie Begler ville varken innan eller efter Socialförsäkringsutskottet uttala sig om händelsen.

Beslutet försvaras

Annika Strandhälls (S) pressekreterare hänvisar till ett tidigare uttalande i Rapport från i tisdags där socialministern bland annat säger att utvecklingen har gått väldigt snabbt.

– Det har varit tydligt från regeringens sida att stödet till individer måste fungera. Där har Försäkringskassan ett lagstadgat uppdrag och där har vi sett brister, vilket måste bli bättre, vilket Försäkringskassan ser nu, sa Strandhäll (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.