Liberalerna stödjer misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Naina Helén Jåma/TT, Henrik Montgomery/TT

Liberalerna stödjer misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kommer att rösta för den misstroendeförklaring som Moderaterna inlett mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Det bekräftar Jan Björklunds pressekreterare Adam Alfredsson för SVT Nyheter. Centerpartiet har ännu inte fattat något beslut i frågan.

Det var under torsdagen som Moderaterna väckte misstroendevotum mot Strandhäll.

Bakgrunden är att hon valt att skilja Ann-Marie Begler från uppdraget som generaldirektör för Försäkringskassan. Ärendet utreds för närvarande i Konstitutionsutskottet, KU.

– Annika Strandhäll har av allt att döma avsatt en generaldirektör på politiska grunder. Därefter farit med osanning om hur det gått till. Hon har fått flera möjligheter att reda ut vad som skedde och varför, och inte tagit de möjligheterna, sa moderatledaren Ulf Kristersson till SVT under torsdagen.

Nu ställer sig alltså Liberalerna bakom misstroendeförklaringen. Centerpartiet, vars mandat behövs för att fälla Annika Strandhäll, har dock ännu inte fattat något beslut i frågan.

”Det är allvarliga uppgifter som nu framkommit om Annika Strandhälls agerande och Centerpartiet tar alltid allvarligt på en fråga om misstroendeförklaring. Vi diskuterar frågan i vår riksdagsgrupp och kommer därefter att fatta beslut om hur vi kommer att rösta”, skriver Anders W Jonsson, gruppledare och vice partiledare för Centerpartiet, i ett sms till SVT Nyheter.

KD ställer sig bakom

Misstroendeförklaringen fick snabbt stöd av Kristdemokraterna.

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som gör att vi inte kan ha förtroende för henne som statsråd, säger partiledare Ebba Busch Thor till SVT.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson har sagt att partiet troligen kommer att ställa sig bakom den, om inte Strandhäll lämnar en ”trovärdig förklaring” för Beglers avgång.

Under fredagen meddelade dock partiledaren Jimmie Åkesson att även SD ställer sig bakom misstroendeförklaringen.

– Om inget nytt, dramatiskt framkommer de närmaste dagarna före omröstningen den 28 maj, så kommer vi att stödja misstroendeförklaringen, säger han under en pressträff i Helsingborg.

Inget stöd från V

Vänsterpartiet har sagt att de inte kommer att stötta misstroendeförklaringen i nuläget, men reserverar sig för att nya uppgifter kan framkomma i KU-utredningen som de får ta ställning till då.

SVT Nyheter söker Jan Björklund.

Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.

Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.

Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.

Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler.

En permanent ersättare på generaldirektörsposten – Nils Öberg, som nu leder Kriminalvården – utsågs först i maj i år.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer