Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att ”vi socialdemokrater kommer rösta nej till att Kristersson bildar regering” Foto: Heiko Junge/TT

Stefan Löfven: Vi röstar nej till att Kristersson bildar regering

Uppdaterad
Publicerad
Inget nytt sonderingsuppdrag utdelades av talmannen på måndagen, istället planeras en omröstning om Ulf Kristersson (M) som statsminister nästa vecka.
”Vi socialdemokrater kommer att rösta nej till att Kristersson bildar regering” skriver Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Enligt Socialdemokraternas Stefan Löfven är det rimligt att gå vidare och rösta om statsministerförslag i riksdagens kammare. Det meddelar han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter. Samtidigt skriver han att man inte kommer att rösta på Kristerssons regeringsförslag:

 ”Vi vet ännu inte hur den regering som Kristersson (M) vill bilda kan vara sammansatt. Den kan komma att bli en utpräglad konservativ regering och den kommer att vara beroende av stöd från SD. Jag ser det som ett hot mot sammanhållningen i Sverige.”

Löfven skriver även att han ”står till fortsatt förfogande” för att bygga en blocköverskridande regering.

Reaktioner på sociala medier

Under måndag förmiddag meddelade talmannen att sonderingsuppdraget inte går vidare till Annie Lööf (C). Partiledaren gick senare under eftermiddagen ut med att hon är besviken över beslutet.

Även Liberalernas Jan Björklund uttryckte sin förvåning över att Lööf inte får sondera på sitt Twitterkonto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet