Under torsdagen höll statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S) pesskonferens under partiets dag i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfvens vallöfte: Pensionen ska vara 70 procent av lönen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill höja ålderspensionsavgiften så att pensionen når upp till 70 procent av lönen. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på sin pressträff under Almedalsveckan.

Pensionärerna stod i tydligt fokus när Stefan Löfven tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S) mötte medierna på Roma äldreboende utanför Visby.

– Vi vill ta ett strukturellt grepp för att förbättra livet för pensionärer. Vårt nya mål är att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska nå upp till 70 procent, säger Stefan Löfven.

Val 2018 – #dinröst

Reformen innebär att ålderspensionsavgiften höjs för arbetsgivare så att mer pengar läggs undan till den allmänna pensionen. Det betyder att det nya procentsmålet kommer att nås längre fram.

– Det är en stor reform som kommer att göra att de som är 20-30 år i dag kommer att få en pension som lever upp till vårt mål, säger Magdalena Andersson.

För genomsnittspensionären skulle reformen på sikt innebära ungefär 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.

Går till val på välfärden

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson menar att Socialdemokraterna nu, i och med fokus på pensionen, befinner sig på hemmaplan.

– Socialdemokraterna går till val på att höja pensionerna, en reform som handlar om välfärd. Man når en stor grupp väljare, både dagens pensionärer och morgondagens, säger han.

Hög nota för arbetsgivarna

Reformförslaget är inte helt okontroversiellt, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Höjningen av ålderspensionsavgiften väntas kosta 15 miljarder kronor per år – pengar som arbetsgivarna får betala.

– Förslaget innebär att arbetsgivaravgiften höjs och det brukar innebära att arbetsgivare varnar för att det blir dyrare att anställa och därmed färre jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet