”Vi är skyldiga väljarna att på riktigt prova alla vägar för att förvalta det förtroende vi fått”, skriver MP-språkröret Märta Stenevi. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stenevi vill undvika extraval: ”Sluta tjafsa och lös situationen”

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har ännu inte lämnat något besked om han kommer utlysa extraval eller inte. Regeringskollegan Miljöpartiet har inte gett upp hoppet om att nå en majoritet i riksdagen för en Löfven-ledd regering innan tidsfristen går ut under midnatt måndag-tisdag.

Inom Socialdemokraterna finns beredskap för att blixtsnabbt inleda en valkampanj om det blir extraval, det säger SSU-ordföranden Philip Botström till Ekot under fredagen. Regeringsfrågan måste nå en lösning innan midnatt måndag – annars entledigas Löfven av talmannen på tisdagen.

Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi skickar en uppmaning till sina politikerkollegor i sin midsommarhälsning på Facebook: ”Sluta tjafsa och lös situationen”. Hon, liksom flera andra partiledare, har tagit tillfället i akt att mana till eftertanke och samarbetsvilja.

”Jag vet att det finns förutsättningar för att komma överens. Det finns en majoritet i Sveriges riksdag som kan gå fram med politik som kapar utsläppen, stoppar mäns våld mot kvinnor och värnar vårt öppna samhälle. Om vi vill. Jag är redo att ta det samtalet. Och alla andra samtal som kan följa efter det. Vi är skyldiga väljarna att på riktigt prova alla vägar för att förvalta det förtroende vi fått”, skriver MP-ledaren.

”Går det inte så går det inte. Då är jag mer än redo att ge allt i ett extraval för att klimatet och rättvisan ska fortsätta ha en plats vid varje förhandlingsbord. Men först ska vi ha vänt på varenda sten”, fortsätter Stenevi.

Lööf: Hoppas vi kan en politisk väg framåt

Centerpartiets ledare Annie Lööf signalerar också att hon hoppas på en lösning:

”Det är stor osäkerhet i svensk politik nu, jag hoppas vi gemensamt kan hitta en politisk väg framåt kommande dagar”, skriver hon på Facebook.

V-ledaren: Önskar att fler samarbetar

Ett av de partier som Centern uteslutit samarbete med är Vänsterpartiet.

”Från V önskar vi att fler partier öppnar för samarbete nu. Vi vill att Stefan Löfven kommer tillbaka, nu när marknadshyrorna är borta, och vi hoppas på samarbete kring budgeten i höst”, skriver V-ledaren Nooshi Dadgostar på Twitter.

Även Ulf Kristerssons midsommarhälsning vittnar om att han hoppas på ett snart slut på den parlamentariska låsningen.

”Jag är övertygad om att en bra regering måste bygga på vad man är för, inte på vad man är emot. Om vi samlar ihop oss och gör det som krävs, kan vi göra något riktigt bra för Sverige”, skriver han på Facebook.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Även om Löfven skulle vinna statsministeromröstningen så är det inte det som är det stora problemet för honom, berättar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet