Oscar Stenström (höger) avböjer att kommentera uppgift om att varken Säpo, polisens presstjänst eller Migrationsverket kan verifiera innehållet i dokumentet och hänvisar till respektive myndighet.

Stenström om okända Nato-listan: Har inte skickat hemligstämplade dokument

Uppdaterad
Publicerad

En okänd lista beskriver i 17 punkter hur Sverige går Turkiet till mötes för att släppas in i Nato. Listan offentliggjordes av Dagens Nyheter efter att chefsförhandlare Oscar Stenström skickat dokumentet med listan till sin privata mejladress. Nu tillbakavisar han uppgifter om att det skulle röra sig om hemligstämplat material.

”Jag skickar självfallet inga hemligstämplade dokument per mejl”, skriver han till SVT.

I ett hittills okänt dokument, som Dagens Nyheter var först med att rapportera om, beskriver Sveriges Natoförhandlare hur man arbetat för att få igenom Turkiets krav för att släppa in Sverige och Finland i Nato. Även SVT har tagit del av dokumentet och granskat innehållet.

Dokumentet innehåller 17 punkter som beskriver utlämningar, personer som stoppas från att komma till Sverige och en ny analys av svenska säkerhetspolisen som ska säkerställa ”konkreta resultat”. Man säger även att man sedan i somras ska ha vidtagit flera nya insatser mot PKK. Uppgifter som inte kan bekräftas av varken Säpo, polisens presstjänst eller Migrationsverket.

Sverige och Nato

Hemligstämplad version hos Regeringskansliet

Dokumentet ska ha sammanställts den 25 november av regeringskansliet och enligt Oscar Stenström, Sveriges chefsförhandlare, använts för att ”visa Turkiet och framtida allierade i Nato” att ”Sverige tar uppgifterna på allvar”.

En tidigare version av dokumentet från den 6 oktober finns hos Regeringskansliet – men är hemligstämplat. SVT har begärt att få ta del av dokumentet, men har ännu inte beviljats tillgång.

Stenström skickade lista till privat mejladress

Den 28 november tog DN del av dokumentet efter att Oscar Stenström skickat det till sin privata meljadress. Vilket har gett fog för kritik kring huruvida han skickat hemligstämplade dokument privat – och därmed gjort det tillgängligt för allmänheten.

Till SVT skriver Stenström i ett mail att det dokument som lämnats ut den 28 november hör till det ärende som upprättades 25 november och att han inte ”kommenterar andra versioner”.

Kan du bekräfta att det dokument du skickat inte är samma dokument som innehåller hemligstämplade uppgifter?

”Ja. Jag skickar självfallet inga hemligstämplade dokument per mejl”, skriver han till SVT.

Stenström: Egenintresse att öka samarbete med Turkiet

Kritiker som tagit del av dokumentet menar att det lägger grund för en ”styrande kappa” över samarbetet med Turkiet.

”Sverige har ett egenintresse av att öka det rättsliga samarbetet med Turkiet för att bekämpa terrorism och grov organiserad brottslighet. Genomförandet sker självfallet helt i enlighet med svensk lag och redovisas öppet. Ett bevis på detta är att vår implementering kan granskas öppet”, skriver Stenström till SVT.

Se forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet Jan Hallenberg förklara överenskommelsen mellan Turkiet, Finland och Nato i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet Jan Hallenberg kommentera överenskommelsen. Foto: Jessica Gow/TT/AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet