Boel Godner (S) vill att staten ska kontrollera att boenden är ok. Foto: TT

Stjernkvist (S) vill ändra lagen om eget boende

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun vill ändra lagen som gör det möjligt för asylsökande att bosätta sig var de vill i landet, EBO. Målet är att minska trångboddheten och svartkontrakten.

– Det är bra att människor har rätt att välja var de vill bo någonstans men om man väljer ett eget boende så måste det vara ett riktigt boende. Det måste vara ett eget kontrakt, eller ett kontrakt som hyresvärden har godkänt, säger Lars Stjernkvist (S) i Gomorron Sverige.

Den stora bristen på bostäder i Sverige har gjort att svarthandeln med hyreskontrakt har ökat de senaste fyra-fem åren. Den senaste tiden har fenomenet även spridit sig till mindre städer.

I en rapport pekar Boverket ut två orsaker till att svartmarknaden växer: att det har byggts för få bostäder och lagen om eget boende, EBO.

Enligt en enkätundersökning som Dagens samhälle har gjort vill åtta av tio S-toppar riva upp EBO-lagen, och redan 2009 beslutade Socialdemokraterna att lagen ska ändras.

Regeringen har tidigare mottagit flera skrivelser liknande den som Norrköpings kommun nu lämnar in, bland annat från Södertälje.

Boel Godner (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje säger i Gomorron Sverige att hon vill att staten ska kolla upp att boendena som de asylsökande väljer är ok.

– Man kan från första dagen hamna rakt ut i utanförskap annars.

Men finns det bostäder för dem som är ok?

– Alla kommuner måste hjälpas åt att upplåta bostäder. Asylsökande kommer inte kunna få en egen bostad om de inte har en förmögenhet och köper sig den själv, och det är det väldigt få som har. Det handlar om att vi hjälps åt och tar ansvar för våra asylsökande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet