Stockholm Prides ordförande efter våldsdådet: Vi jobbar på som vanligt

Publicerad

Den norska polisen vet fortfarande inte om det fanns ett hatmotiv mot hbtq-rörelsen i samband med helgens våldsdåd i Oslo. När Fredrik Saweståhl, ordförande för Stockholm Pride, nåddes av nyheten blev han ledsen, arg och bestört – men att ställa in årets festival i Stockholm är inte ett alternativ. 

– Vi har inga indikationer i nuläget på att vi skulle behöva tänka om på något sätt. Vi jobbar på som vanligt för att kunna genomföra en stor festival, säger han i Aktuellt.

Fredrik Saweståhl lyfter ett medvetet säkerhetsarbete som ett skäl till att inte ställa in årets Pridefestival i Stockholm.

– Vi har en löpande dialog med polisen och med andra myndigheter. Vi har vår säkerhetschef och andra personer som har ansvar för olika plattformar i vår organisation, säger han och menar att det i dagsläget inte finns någon anledning att ställa in festivalen.

– Skulle det hända någonting får vi titta på det. Men just nu jobbar vi utifrån förutsättningen att vi ska kunna klara av säkerhetsarbetet som vanligt.

Om norska polisens beslut: ”Lite olyckligt”

På grund av den ökade säkerhetsrisken uppmanade den norska polisen människor att inte samlas till det planerade evenemanget på Rådhustorget i Oslo på måndagen där offren för lördagens skjutningar skulle hedras. Kort efter polisens rekommendation valde Oslo Pride att ställa in kvällens manifestation.

Fredrik Saweståhl anser att polisens uppmaning var olycklig.

– Om jag ska tycka till spontant, utan att nödvändigtvis ha förankrat det bland andra, så kan jag väl säga att det var lite olyckligt. Men vi har ju inte hela bilden av vad de känner till, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det var viktigt att få göra någonting för att visa den här solidariteten och andan som vi vill ha för öppenhet och frihet. Samtidigt visar civilsamhället sin kraft, både genom att det genomfördes en parad i Oslo med tusentals människor som gick längs Oslos gator och vinkade med flaggor och att man genomförde en manifestation, säger han.

”Man vill visa stöd”

Trots att helgens händelse i Oslo inte påverkar planeringen inför Pridefestivalen i Stockholm tror Fredrik Saweståhl att det är viktigt att ha en tydlig kommunikation om det skulle uppstå oro kring att något liknande skulle inträffa i Sverige. Han poängterar samtidigt att han sedan attentatet mött människor som visat på beslutsamhet – många vill delta under festivalen.

– Man vill manifestera, man vill visa stöd för hbtq-frågorna, man vill visa stöd för öppna och toleranta samhällen, säger han. 

Hör mer från Fredrik Saweståhl i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.