En uteservering i slutet av mars i Stockholm. Arkivbild.

Stockholms stad: För trångt på många krogar

Uppdaterad
Publicerad

Det är alldeles för trångt på många krogar och uteserveringar. Det konstaterar Stockholms stad som den här veckan gjort 120 inspektioner kring krogträngsel efter Folkhälsomyndighetens skärpta krav. 

Stockholms stads livsmedels- och hälsoskyddsinspektörer började i förra veckan att inspektera trängsel på krogar, främst dagtid, efter Folkhälsomyndighetens krav på krogarna att glesa ut mellan gäster. Den här veckan, då fler inspektioner gjorts på kvällstid och fokuset på uteserveringar ökat, har 23 av 120 inspekterade krogar fått anmärkningar enligt Miljöförvaltningen.

– På vissa ställen är det lite för trångt, alltså tätheten mellan borden är för trång. Vad man säger från Folkhälsomyndigheten är att det ska vara en armlängds avstånd, säger Peter Brådenmark, enhetschef Miljöförvaltningen. 

Coronapandemin

Bristerna följs upp

I vissa fall har det också varit för tätt mellan barstolar vid bardisken. Om det är för trångt informerar inspektörerna krögaren vad som gäller, anmärkningen följs sedan upp vid nästa besök. Om inte bristerna rättas till kan en anmälan gå vidare till Smittskydd Stockholm.

– De allra flesta krögarna är positiva, de tycker att det är bra att vi kommer ut. Vissa tycker att det varit svårt att veta hur de ska tolka det här, säger Peter Brådenmark, enhetschef.

Miljöförvaltningen meddelar vid veckoslutet att alla de krogar som fått anmärkningar hade vid återbesöken åtgärdat bristerna.

Även kroggäster har ansvar 

Inspektionerna fortsätter på påskaftonskvällen och under helgen och även om det är krogarna som har huvudansvaret för att glesa ut där tycker Peter Brådenmark att även kroggästerna ska tänka till.

– Om man står utanför ett ställe där det är väldigt mycket folk så tycker jag att man ska ta ansvar genom att inte gå in utan välja ett annat ställe, säger Peter Brådenmark, enhetschef.

I en tidigare version av artikeln framgick det att ungefär hälften av de inspekterade krogarna hade fått anmärkningar. Det var en uppgift från Stockholm stad som visade sig vara felaktig. Det korrekta är att  23 av 120 inspekterade krogar fått anmärkningar  under vecka 16 (uppdaterat annandag påsk).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet