Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politikerns varning till krögarna: Lyd eller så stänger vi uteserveringarna Foto: Mikko Lindskog/SVT

Politikerns varning till krögarna: Lyd eller så stänger vi uteserveringarna

Uppdaterad
Publicerad
Linköpings uteserveringar fylldes snabbt till bredden när de öppnade i förtid förra helgen. Men det tyckte inte politikerna om – som nu hotar med indragna tillstånd.
– Det skulle kunna innebära att uteserveringarna inte kan vara kvar på sikt, säger Muharrem Demirok (C).

Restaurangbranschen drabbas hårt av coronautbrottet och många krögare gå på knäna för att rädda sin verksamhet. Många vittnar om att de tappat upp mot 90 procent av intäkterna.
För att underlätta den ekonomiska krisen lät Linköpings kommun restaurangägarna att öppna upp uteserveringarna i förtid. Och när de slog upp portarna förra helgen fylldes de snabbt av människor som ville äta och dricka.
– Med den här smittrisken som viruset innebär blir det orimlig att ha så mycket människor på sådan liten yta, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping.

Säkerhetsavstånd på två meter
I dagarna har kommunen varit i kontakt med krögarna och krävt att de vidtar åtgärder inför kommande helg. Det är upp till restaurangpersonalen att kontrollera att gästerna håller ett säkerhetsavstånd till varandra på minst två meter. Om inte så hotar nu Muharrem Demirok att stänga serveringarna och dra in tillstånden.
– Annars bär man ett tungt ansvar att uteserveringarna och restaurangerna inte kan finnas kvar på sikt i Linköping, säger han.

Gemensamt ansvar
Till helgen väntar varmare väder och många väntas stanna hemma i påsk. I vanliga fall skulle det innebära att många söker sig till stadens uteserveringar men Muharrem Demirok uppmanar nu Linköpingsborna att ta sitt ansvar tillsamman med krögarna och se till att serveringarna inte blir knökfulla.
– Annars kommer situationen bli ohållbar och vi kommer hamna i ett läge där uterserveringarnas tillstånd kommer ifrågasättas av allt fler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet