Stödåtgärderna ligger fast: ”Lagt kort ligger”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S) presenterade på tisdagen nästa steg i regeringens pandemihantering.

De ekonomiska stödåtgärderna som är beslutade ligger fast.

– Vi behöver lämna den akuta krispolitiken, säger Mikael Damberg.

Sedan pandemins början har regeringen satt in krisåtgärder för totalt 400 miljarder kronor. Men när restriktionerna hävs i morgon, onsdag, kommer de ekonomiska stöden att ligga fast.

– Lagt kort ligger, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Han beskriver det ekonomiska läget som gott – främst tack vare stödet till korttiddsarbete.

– Sverige har klarat krisen väl jämfört med många andra länder. Sverige har gjort en snabb återhämtning men vi har också haft ett mindre fall i BNP, säger han.

För jobb och företag innebär det att omställningsstöd och omsättningsstöd till enskilda näringsidkare gäller till 28 februari. Omsättningsstöd till handelsbolag gäller till 20 februari.

Därtill gäller ersättning för sjuklönekostnader över det normala till och med den 31 mars, skattefri förmån av fri parkering vid arbetsplats gäller till 30 juni, anstånd med skatteinbetalningar förlängs liksom tillfälligt slopad karenstid för stöd vid korttidsarbete.

”Återstartsfas”

Ett stöd ges även till regionala flygplatser om 100 miljoner kronor under 2022.

– Vi vet att det är viktigt att inte dra tillbaka stöd för tidigt. Samtidigt är det viktigt att betona att vi behöver lämna den akuta krispolitiken, säger Mikael Damberg.

Samtidigt förlängs evenemangsstödet till 30 juni 2022. En miljard kronor ges också till kulturen, 420 miljoner kronor går till idrotten och ett stöd till civilsamhället om 130 miljoner kronor skjuts till.

– Medlen kommer att betalas ut och vara ett viktigt stöd i den återstartsfas som nu tar vid för dessa verksamheter, säger Mikael Damberg.

Serveringsställen öppet som vanligt

Smittpsridningsåtgärderna kommer att ligga kvar hela mars månad ut.

Det innebär att ersättning för karensavdrag, ersättning för riskgrupper, tillfällig föräldrapenning vid skolstängning och till föräldrar till vissa nyligen allvarligt sjuka barn samt slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden kvarstår ytterligare två månader.

Det tillförs även resurser för vaccin, testning och smittspårning. Det innebär att stöd till skyndsamma sjukvårdstransporter förlängs till 30 april 2022 och slopat fribelopp för studiemedel gäller till 30 juni 2022.

Samtidigt upphävs deltagartaket för alla offentliga sammankomster och tillställningar, vilket innebär att serveringsställen kan ha öppet som vanligt och att kvadratmeterkravet slopas.

– Även om pandemin inte är över går vi in i en ny fas där vi kan återstarta Sverige och återta kontrollen över välfärden, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.