Tegnell: Pandemin i nytt skede

Publicerad

Covid-19-pandemin har gått in i ett nytt skede, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Men den är definitivt inte över och Socialstyrelsen beskriver läget i vården som fortsatt ansträngt.

Det är huvudbudskapet i torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Det är en annan typ av pandemi med en annan typ av belastning på samhället, säger Tegnell.

Men det är fortsatt en ansträngd situation inom vård och omsorg, främst till följd av sjukfrånvaro bland personalen, säger Urban Lindberg, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Däremot har prognoserna för hur det kommer att utvecklas framöver förbättrats, säger Lindberg.

2 109 patienter vårdas nu på sjukhus med covid-19, en ökning med 7,5 procent jämfört med förra veckan.

Urban Lindberg jämför med perioden mellan vecka 52 förra året och vecka 2 i år då ökningen var 40 procent.

Topp nådd

Tegnell betonar att pandemin definitivt inte är över.

– Möjligen har vi nått något slags topp, säger han.

Den senaste veckan var 45 procent av alla tester positiva.

En kurva visar hur andelen ovaccinerade som behöver iva-vård minskar.

– Den knicken är ett tecken på den nya varianten omikron, som är betydligt mindre farlig när det gäller att hamna på iva.

Antalet avlidna ökar, men dödligheten har inte alls stigit på samma sätt som under tidigare vågor, säger Tegnell.

Sluttestat för allmänheten

Han upprepar det som regeringen redan meddelat tidigare på torsdagen: Att de flesta åtgärder avvecklas den 9 februari och att covid-19 framöver inte längre ska klassas som samhällsfarlig.

Fortfarande gäller att stanna hemma om man är sjuk. Ovaccinerade behöver vara extra försiktiga. Arbetsgivare ska förbereda för en successiv återgång till arbetsplatserna. För allmänheten rekommenderas att inte alls testa sig från den 9 februari.

Tegnell får en fråga om myndigheten kan vara säker på att vi nått toppen och om det är rätt läge att öppna när ”bara” 50 procent av de över 18 är vaccinerade med tre doser.

– Vi har nått betydligt längre med vaccination inom de viktiga grupperna äldre och riskgrupper. Med det tycker vi att riskerna för att vi skulle få en ökad vårdbelastning är små, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.