Restriktionerna lyfts nästa vecka: ”Dags att öppna upp”

Uppdaterad
Publicerad

Merparten av de restriktioner och rekommendationer som införts för att stoppa spridningen av coronaviruset hävs den 9 februari, meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen. Pandemin är inte över, men den är på väg in i en helt ny fas, säger statsministern.

Bland åtgärderna som hävs nästa vecka finns bland annat systemet med vaccinationsbevis och deltagartak för flera verksamheter samt rådet om att begränsa sociala kontakter.

Det allmänna rådet om att stanna hemma vid symptom kvarstår dock tillsvidare. Därtill kommer särskilda rekommendationer att gälla för ovaccinerade, bland annat råd om att fortsatt undvika trängsel och stora folksamlingar.

Coronapandemin

”Bättre kunskapsläge”

Andersson (S) pekar främst på tre anledningar som bakomliggande för beslutet. Det handlar delvis om att kunskapsläget om omikronvarianten förbättrats, enligt statsministern.

– Det finns nu flera internationella studier om att den ger mildare sjukdom, säger hon.

Andersson pekar också vaccinationstakten och det faktum att antalet som fått en tredje dos ökat. Slutligen nämner hon situationen inom vården, där Folkhälsomyndigheten varit i samtal med regionerna innan beslutet fattades.

– De bedömer att vården kan klara en situation där vaccinerade successivt återgår till en mer normal vardag, säger Andersson (S).

Återgång till arbetet

Regeringen uppmanar också arbetsgivare att planera för en återgång till arbetet. Socialminister Lena Hallengren (S) trycker dock på vikten av att skiftet från hemarbete inte får ske för snabbt.

– Visserligen kan vi ha nått kulmen, men för att undvika en ny skjuts uppåt när restriktionerna avvecklas bör återgången till arbetsplatser och lärosäten ske successivt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Förutom att det är dags att lyfta restriktionerna anser Folkhälsomyndigheten också att covid-19 inte längre bör klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Myndigheten har skickat en hemställan om detta till regeringen, men för att det ska bli verklighet krävs ett riksdagsbeslut.

– Regeringens avsikt är att förslaget ska lämnas i propositionen om att covid-19-lagen och serveringslagen ska upphöra. Regeringen har sedan tidigare remitterat ett förslag om att de här lagarna ska upphävas vid utgången av mars i år, säger Hallengren.

Åtgärderna som hävs 9 februari

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Deltagartak, krav på avstånd mellan och storlek på sällskap samt möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis.

Serveringsställen

Begränsningar av sällskaps storlek, krav på avstånd samt stängningstid.

Mässor

Deltagartak, kvadratmeterbegränsningar samt möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis.

Handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamhet

Kvadratmeterbegränsningar.

Privata sammankomster i t.ex. hyrda lokaler

Deltagartak.

Långväga kollektivtrafik

Krav på sittande resenärer och rekommendationer om munskydd.

Cuper, tävlingar och större aktiviteter inomhus

Avrådan från att delta i eller ordna aktiviteter.

Större sociala sammankomster

Råden om att avstå större sociala sammankomster.

Provtagning

Provtagning för allmänheten upphör och gäller fortsättningsvis enbart för personal och patienter inom hälso- och sjukvård och omsorg.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet