Stor uppmärksamhet kring mordet på Einár väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg riktas nu hård kritik mot all den uppmärksamhet som just denna skjutning fått. Kritiken kommer främst från boende från i Sveriges utsatta områden där man ofta drabbas av dödligt skjutvåld.

– De som är mest upprörda är mammor som har förlorat sina barn, säger Rissa Seidou, områdespolis i Järva.

Minst 40 dödsskjutningar har ägt rum i Sverige bara i år, innan mordet på den 19-åriga rapparen Einár.

Nio av morden har skett i det utsatta området Järva i Stockholm. Av de reaktioner områdespolisen Rissa Seidou fått ta del av är det flera som anser att det är stor skillnad på hur mordeni utsatta områden behandlas jämfört med mordet på Einár.

 – Mammorna känner som att deras barns liv inte är lika mycket värda som Einárs liv, säger Rissa Seidou.

Politiker har fördömt

Uppmärksamheten från högt uppsatta politiker har väckt reaktioner hos mammorna som hört av sig till Rissa Seidou. Att både statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg samt andra partiledare har uttalat sig i ett enskilt fall är ganska ovanligt.

– De som ringt mig säger att myndighetspersoner och kända personer borde ha fördömt våldet och engagerat sig mer tidigare och inte vänta på att någon som Einár ska bli skjuten innan engagemanget kommer. Klart de kommer ha svårt att lita på politikerna och veta vilka de ska rösta på i valet nästa år, det vet jag definitivt, säger Rissa Seidou.

”Blivit en del av vardagen”

Det finns en frustration bland föräldrar som lever i områden där våldet och dödsskjutningarna är en del av vardagen. Det säger Diamant Salihu, reporter som bevakar gängkriminaliteten i bland annat Järvaområdet.

– Polisen finns där, men de flesta mord som sker där är ouppklarade. Det har blivit så vanligt att nån dödas där att det passerar bara med en nyhetsartikel, säger Diamant Salihu.

– Alla förstår så klart att det är en känd person – men det dör killar ungefär en gång i månaden i Järvaområdet i dödsskjutningar, säger Diamant Salihu.

Mordet på Einár skulle kunna leda till mer polarisering, säger kriminologen Camila Salazar Atías. Hör henne berätta i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.