Kryptovalutan bitcoin har ökat 170% i värde sen årsskiftet Foto: Janerik Henriksson, TT / Michel Jansson, SVT

Stora betalbolag öppnar för bitcoinbetalningar

Uppdaterad
Publicerad

Kryptovalutan bitcoin har nästan tvådubblat sitt värde under coronaåret. När amerikanska betaljättar öppnar för bitcoin så hoppas användarna att det omstridda betalningsmedlet ska bli vardag.

Bitcoins tioåriga historia är full av branta upp- och nedgångar. I år har värdet stigit runt 170 procent. En bidragande orsak är en försvagad dollar som gör att investerare letar efter andra tillgångar som man tror har bättre chans att få pengarna att växa.

 Enligt William Noble, kryptoanalytiker på Token Metrics, så investerar allt fler amerikanska bolag i bitcoin, vilket skapar en kedjeeffekt.

– Företag investerar vilket får värdet att stiga och då följer institutioner efter, säger han.

Flera stora betalplattformar har öppnat dörren. Amerikanska Paypal har gjort det möjligt för kunder att använda bitcoin, och Square – som också äger Twitter – har investerat 50 miljoner dollar i kryptovalutan.

– Det gör att det blir tillgängligt för fler men ger också en ökad kredibilitet, i och med att du har etablerade företag som sätter en ok-stämpel, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Måste bli snabbare och stabilare

Innan kryptovaluta kan bli vardag så tror han dock att en rad saker måste förändras.

– Transaktionshastigheten måste öka, kursen måste bli stabilare och marknaden måste regleras, säger Johan Javeus.

Kryptovaluta förvaras i digitala plånböcker som kan vara anonyma. Det har används för penningtvätt eller handel med vapen och droger. EU-kommissionen jobbar just nu på ett regelverk som ska förhindra att kryptovaluta används i illegala syften. Totte Löfström som är vd på kryptovalutabörsen Trijo är positiv till regleringen och tror att det kommer garantera kryptovalutans framtid.

– Det blir ett steg in i finrummet. Som investerare vill du ju veta att det är säkert och att du inte blir lurad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.