Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Richard Bergström om det senaste kring Sveriges vaccinleveranser. Foto: SVT

Stora delar vaccin kommer framåt sommaren

Publicerad

Förutom försenade leveranser går vaccineringen som planerat, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. I maj kommer miljontals doser, och EU förbereder tillgången till uppdaterade varianter för att tackla virusmutationer till hösten.

Tre typer av vaccin är redan godkända inom EU och ett fjärde från tillverkaren Janssen väntas godkännas de närmaste veckorna, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström. Från och med i mars trappas leveranserna upp, i maj tar Sverige emot fyra miljoner doser vaccin och i juni ännu fler.

– Det kommer i princip goda nyheter hela tiden. Tyvärr kommer allting nästan på samma gång, vilket är ett praktiskt problem, men det är fortfarande otroligt goda nyheter att vi får alla vaccindoser innan halvårsskiftet som vi hoppades på, säger han.

”Vila inte på hanen”

Det är viktigt att Sverige förbereder sig för de stora leveranserna och håller fast vid de storskaliga vaccinationsplanerna. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är avgörande för regionernas arbete, menar Richard Bergström.

Till exempel är det viktigt att bestämma i fall personer som redan haft covid-19 ska få en vaccindos eller två.

– Det innebär att man verkligen inte får vila på hanen. Planerna på att använda till exempel privata aktörer eller gymnastiksalar för stor verksamhet, får inte läggas på hyllan. Det kommer komma väldigt mycket vaccin under kort tid.

Uppdaterade doser till hösten

Målet med att erbjuda hela Sveriges befolkning vaccin innan sommaren tycker vaccinsamordnaren fortfarande är realistiskt. Samtidigt fortsätter både covid-19-viruset att mutera och vaccinen att utvecklas.

EU har redan kapacitet att ge nya doser av ett uppdaterat vaccin till hösten, men det är viktigt att länder inte sluter sig och behåller vaccinen för sig själva, menar Richard Bergström.

– Kortsiktigt kan det kännas bra att behålla doser för sig själva. Men på längre sikt är alla länder i EU beroende av varandra. Det behövs komponenter från hela världen för att skapa det. Allt från råvaror till flaskor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer