Efter att ha undersökt området har Nord Streag AG bland annat funnit rörfragment huntralas meter från detonationsplatsen. Bilden är från när SVT filmade gasledningen i oktober. Foto: SVT

Stora kratrar upptäckta vid Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Tre till fem meter djupa kratrar och bortsprängda rördelar har upptäckts vid undersökningar av de skadade gasledningarna.

Nyligen publicerade bolaget Nord Stream AG de första resultaten efter sina undersökningar vid platsen för de tidigare gasläckorna i svensk ekonomisk zon, bara några mil från den svenska kusten.

Efter att ha varit på plats i knappt en vecka med ett undersökningsfartyg så kan de konstatera att kratrar med ett djup av tre till fem meter finns på havsbotten med ett avstånd på omkring 248 meter från varandra.

”Sektionen av röret mellan kratrarna är förstörd”, skriver Nord Stream AG.

De konstaterar också att rörfragment har spridits i en radie av minst 250 meter.

Ryskflaggat fartyg på plats

Undersökningarna har genomförts med det ryskflaggade fartyget Nefrit, som enligt bolaget har fokuserat på ”linje 1” av Nord Stream 1. Vardera Nordstream-ledning består av två rör.

Deras experter kommer nu att fortsätta att analysera resultaten av undersökningen.

Det var den 26 september som detonationer inträffade längs med Nord Streams gasledningar, kort därefter upptäcktes fyra stora utsläpp av gas.
Det största utsläppet i svensk ekonomisk zon uppmättes till 800 meter i diameter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Flera länder har undersökt områdena för läckorna, bland annat Sverige, Danmark och Tyskland. Ännu har få detaljer om deras undersökningar offentliggjorts.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet