Fler decimeter snö väntas under kommande dagar. Foto: Johan Paulin/SVT, Johan Nilsson/TT

Stora snömängder väntas längs östkusten i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Snö och åter snö får vi räkna med de kommande dagarna då två snöfallsområden drar in söderifrån och kan ge flera decimeter snö i östra delen av landet.

– Fredag kväll och natten mot lördag kan bli besvärlig utmed E4 mellan Gävle och Sundsvall, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Det första av snöfallsområdet märks redan under fredagsmorgonen.

– Då kommer det in snö och lite mildare luft söderifrån, medan det blir jättekallt i norr, runt 35 minusgrader i Nikkaluokta, berättar Pia Hultgren, SVT:s meteorolog.

Både snöfall och ökad vind väntas upp längst landets östra kust, framför allt de norra delarna.

– Nere längs Smålandskusten och Östgötakusten kan det däremot bli ganska blött efterhand eftersom varmare luft kommer upp söderifrån.

Klass 1-varning utfärdat

I övrigt präglar stora temperaturvariationer, torr luft och bitande kyla de kommande dagarna, men också en hel del nysnö över stora delar av landet.

– Om vi pratar i grova drag handlar det om 15 centimeter snö som första faller under fredag och som under kvällen drar upp över södra Norrland, så fredag kväll och natten mot lördag kan bli besvärlig utmed E4 mellan Gävle och Sundsvall.

”Kan bli problem på vägarna”

Inför den väntade snön i helgen har SMHI utfärdat en klass 1-varning, som innebär att mer än fem centimeter snö väntas innan sex timmar och att det kan vara risk för halka på vägarna.

– Det är framför allt Sörmland och Uppland som blir värst drabbat, där de också varnat, men vi ska inte utesluta södra delar, som östra Småland och Östergötland där den tidigare fredagsmorgonen nog kan vara lite besvärlig.

Hur ser det ut för Öland och Gotland?

– Det är milt där och snöfallet har inte riktigt kommit igång så mycket när det passerar, men visst kan det bli problem på vägarna där när det börjar blåsa, säger hon.

Det är framför allt östra delen av landet som drabbas, medan västkusten inte kommer få så mycket snö de kommande dagarna.

Upp till två decimeter snö väntas

Under helgen drar snöfallsområdet norrut och stannar över mellersta delen av landet under lördagen.

– Då kan det komma rätt mycket snö över Ångermanland samtidigt som nästa snöfallsområde börjar röra sig upp från söder och ger ytterligare snöfall under lördag och söndag, då kan det komma upp till två decimeter nysnö, i alla fall från Svealand och upp över södramellersta Norrland, säger Pia Hultgren och tittar på kommande dagarnas kartor.

Det är framför allt under fredagen och lördagen som snöfall väntas, medan det på söndagen blir det alltmer uppehåll i Götaland och Svealand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.