• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Storbritannien erbjuder ökad militär närvaro i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien erbjuder Sverige och de övriga nordiska länderna ökad militär närvaro med marina stridskrafter samt övervakning med bland annat AWAC:s spaningsflygplan och Poseidon ubåtsjaktflygplan. Det säger Storbritanniens ambassadör i Sverige, Judith Gough, i en intervju med SVT.

– De nordliga regionerna är jätteviktiga strategiskt, säger hon.

I slutet av mars presenterade Storbritannien sin nya strategi för den arktiska regionen ”High North”. Den omfattar bland annat Sverige, Norge, Danmark Finland och Island.

-  Vi kan bidra med bevakningsflygplan, AWACS och Poseidon till exempel, för att vi vill ha mer koll, säger ambassadör Judith Gough.

När Storbritannien presenterade sin nya strategi uttalade sig försvarsminister Ben Wallace för Reuters. Han sade då att Storbritannien även vill placera en marin stridsgrupp som kan rotera mellan Norge, Sverige, Finland och andra platser i regionen.

Brittiska marinens stridskrafter kan bestå av allt från marinkårssoldater till en så kallad hangarfartygsgrupp med stridsflygplan ombord. 

– De nordliga regionerna är jätteviktiga strategiskt. Vi vill behålla den här regionen, präglad av låg spänning och nära samarbete, säger ambassadör Gough. 

Wallace talar om permanenta roterande styrkor (Marine strike group) hur kan det gå till?

– Det får vi se. Vad jag kan säga är att vi ska öka vår närvaro i den här regionen tillsammans med våra partners.

Hur stora styrkor talar vi om?

– Det vet vi ännu inte. Det måste vi diskutera med våra partners Norge och Sverige till exempel. Och vi måste fatta beslutet tillsammans, säger Judith Gough.

Förslaget är dock inte oproblematiskt politiskt för Sveriges regering. Läs mer HÄR.

P8 Poseidon havsövervakning- och ubåtsjaktflygplan lufttankas för att utöka möjligheterna att operera. Foto: USA:s flygvapen 10 maj 2021

”Beror på scenario”

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace, tidigare militär, gjorde även ett uppmärksammat uttalande om Sverige i början av mars.

”Sverige ingår i samma familj, så vi skulle hjälpa Sverige. Vi skulle göra allt vi kan, både militärt och på andra sätt” sade han i samband med ett försvarsministermöte i Köpenhamn.

Ambassadör Judith Gough förtydligar uttalandet i intervjun med SVT.

– Det var klart och tydligt det han sa att vi ingår i samma familj. Det är obegripligt att vi inte skulle stödja eller hjälpa Sverige i kris.

Och det gäller både i fred och i krig?

– Det beror på scenariot. Men när Sverige skulle be om hjälp är vi beredda att ge hjälp till Sverige som en av våra närmaste partners.  

Med militära styrkor i Sverige?

– Det beror på Sverige.

Så från er sida är budskapet tydligt?

– Ja det är tydligt. Men det beror på scenariot och vad Sverige vill.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace besöker en flygbas i Natos medlemsland Rumänien. Foto: AFP/TT 8 april 2022

Tjänstgjorde i Ukraina

Judith Gough var Storbritanniens ambassadör i Ukraina 2015 till 2019. Det innebär att hon tillträdde den posten strax efter Rysslands olagliga annektering av Krim.

Hör vad hon säger om Rysslands krig i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.