Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) Foto: TT arkivbild

Svenska och brittiska utrikesministrarna i möte om kärnvapenrustningen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) mötte den brittiske utrikesministern Dominic Raab på onsdagen då Sverige framförde kritik mot att Storbritannien vill öka antalet kärnvapenstridsspetsar med upp till 44 procent.

– Budskapet från svensk sida var att det brittiska beskedet om en höjning av taket för landets kärnvapenarsenal är ett tydligt steg i fel riktning, uppger svenska UD till SVT Nyheter.

År 2010 meddelade Storbritannien att landet skulle minska antalet kärnvapenstridsspetsar i lager – från 225 till 180 till mitten av 2020-talet.

Därför blev många överraskade när den brittiska regeringen i förra veckan plötsligt aviserade att den istället höjer taket för kärnsvapenstridsspetsar till maximalt 260. Det är en ökning med 44 procent, vilket SVT rapporterat.

Utrikesminister Ann Linde (S) kritiserade beslutet efter ett möte i Bryssel på måndagen med EU:s utrikesministrar. Då sa hon att svenska regeringen skulle ta upp frågan med den brittiska regeringen.

UD uppger för SVT Nyheter att Linde nu har haft ett möte med den brittiska utrikesministern Dominic Raab då den svenska utrikesministern framförde kritiken. Mötet skedde på onsdagen. Det är dock oklart under vilka omständigheter ministrarna möttes.

”Utrikesministern betonade vikten av att nedrustningsrelaterade åtaganden inom ramen för icke-spridningsfördraget NPT respekteras och genomförs, uppger UD:s presstjänst i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska reaktioner

Den svenska kritiken kom bland annat efter att Ryssland reagerat och sagt att Storbritannien bryter mot FN:s icke-spridningsavtal NPT, i och med britternas nya nationella säkethetsstrategi.

”Kärnvapenstaterna har ett särskilt ansvar och Sverige arbetar aktivt för konkreta framsteg vid fördragets kommande översynskonferens, inte minst inom Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning” skriver svenska UD till SVT Nyheter.

HÄR kan du utforska världens kärnvapen.

Uppskattat antal kärnvapenstridsspetsar i Storbritannien, enligt Federation of American Scientists (FAS) experter. Foto: SVT Design/FAS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.