Stormspaning på Scaniabadet i Malmö när de kraftiga vindbyarna drog in över Skåne vid lunchtid på fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT / video: Mikael Nilsson

Storm drar in över södra Sverige: ”Kan vålla materiella skador”

Publicerad

Under fredagseftermiddagen drar vindar med stormstyrka in över södra Sverige. Tåg på flera sträckor ställs in.
– Vindar kan få lösa föremål att flyga omkring och träd kan rasa, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

SMHI utfärdade en klass 2-varning för Skåne under fredagen när storm och blåsigt väder började dra in över landet från Danmark. Stormarna kan även komma att påverka Halland, Blekinge och delar av Gotland och Öland. Klass 2-varningen togs senare bort då vädret stabiliserat sig något.

– Det är inte i det mest extrema laget, men det kan vålla materiella skador. Vindar kan få lösa föremål att flyga omkring och träd kan rasa, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

– Det är vinden som är det kritiska.

”Det blåser rejält”

På vissa platser i Skåne har vindstyrkan varit över 25 meter per sekund. Enligt SVT:s reporter på plats, Mikael Nilsson, har det kommit rapporter om nedfallna träd på flera håll.

– Det blåser rejält, säger Mikael Nilsson.

Det finns ännu inga uppgifter om att flygtrafiken i Sverige påverkas. Men på Kastrups flygplats i Köpenhamn har det varit problem med förseningar till följd av vädret.

Tågtrafik ställs in

Under torsdagen gick Trafikverket ut med att de ställer in flera tågsträckor under fredagen.

– Det beror på att saker far omkring. Framför allt träd är känsliga i såhär starka vindstyrkor, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Det är oklart exakt hur länge det blåsiga vädret befinner sig över Sverige, men i nuläget talar det mesta för att stormarna avtar under kvällen. Under lördagen väntas nya vindar dra in från söder , men inte i samma styrka som under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer