Stormen Otto
Otto rör sig österut - fortsatt blåsigt i landet
Under dagen väntas ovädret avta, rapporterar SMHI på lördagsmorgonen. Vinden rör sig nordväst över Sverige men uppges inte vara lika kraftig som under gårdagen och natten. Stormen drar sig österut in över Baltikum.
Efter natten noteras den kraftigaste blåsten längst Västkusten och i Skåne. Byvinden nådde 20-25 meter per sekund på många platser och som blåsigast var det i Hanö och Falsterbro där högsta byvind låg på över 30 meter per sekund. Först under förmiddagen sjunker vattenståndet på Västkusten.
Även Mellansverige och södra Norrland kommer att känna av resterna av ovädret. Vinden blåser upp kraftigt i Jämtland- och Härjedalsfjällen med starka vindbyar på kalfjället.
Överblick
Anna • Vad blev vindrekorden efter nattens storm? Nyfiken! 😊
Enligt SMHI:s rapport nåddes högsta vindbyn i Hanö och Falsterbo med över 30 meter per sekund. Du kan läsa mer här.
50 samtal om träd som fallit i Halmstad
Räddningstjänsten i Halmstad säger att de flesta samtal som kommit in har gällt träd som ramlat över vägen.
- Vi har hanterat ungefär 50 påringningar på det, säger Fredrik Borgström, brandingenjör i Halmstad i SVT:s direktsändning.
Under dagen väntas fler samtal gällande mindre vägar som inte har trafikerats under gårdagskvällen.
Vad är största utmaningarna att jobba i en storm?
- För de som är ute på fältet och röjer träd är det alltid en risk att få ett annat träd över sig så det är mycket mer riskmedvetenhet när man jobbar i sådana förhållanden.
Hur skulle du säga att det blev?
- Vi hade tagit höjd för ett ganska illa scenario. Vi ville inte komma på efterkälke från början, så vi var väl bemannade för det. Jag tycker att vi klarade av de händelserna som kom in väl. Det var ju framför allt fram till midnatt som det ringdes på.
"Alla ska ha tillbaka strömmen under dagen"
- Just nu är 2 000 elnätskunder i södra Sverige utan ström, säger Peter Hjalmar på Eon Syd i SVT:s direktsändning.
Han berättar att personal på fältet och på deras kontor har varit i gång sedan klockan sex i morse för att åtgärda strömavbrotten. Som mest var 16 000 hushåll utan ström.
- Vår förhoppning är att alla kunder ska ha tillbaka strömmen under dagen men eftersom vi inte vet hur många träd som har landat på de här ledningarna får de bedömningarna komma senare.
Vad gör ni mer konkret för att få ordning på det här?
- Utifrån det blöta vädret som har varit den senaste tiden har träden stått väldigt ostadigt och där igenom har de kraftiga vindbyarna fått träden att ramla över våra elledningar. Det vi behöver göra nu är att hantera och plocka bort träden på ett säkert sätt
De ska också reparera ledningar vilket innebär att de behöver komplettera med nya anläggningsdelar, stolpar och kraftledningar.
- Vi måste helt enkelt bygga en ny anläggning och därigenom kan det variera när kunderna får tillbaka strömmen.
Bostadshus utrymdes i Köpenhamn
Snart ska de som evakuerades från sina hem i
Bellahøj i Köpenhamn få komma hem, meddelar bostadsbolaget som äger de tre fastigheterna.
- Det är inte någon skada på husen, men vi kommer meddela boenden strax så att de kan komma tillbaka till deras hem. Det är vår största prioritet, säger en presstalesperson på KAB.
För säkerhetsskull tömdes tre av höghusen där den högsta byggnaden har 13 våningar.
Trafikverket: "Många träd som farit runt"
För Trafikverkets del innebär dagen att gå igenom stormens avtryck på järnväg och mindre vägar i Götaland.
- Just nu är vi ute och kollar spår där vi har haft avstängt så att det inte ligger massa träd över kontaktledningar eller kilar sig fast i växlar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
Trafikverket har kontakt med både räddningstjänst och vägentreprenörer för att kontrollera att bilar och tåg kan ta sig fram utan problem.
- Vi har en dialog om det behövs sågas upp träd från vägarna. Vi vet att vi har haft många träd som farit runt på mindre vägnät där det är tätt med träd runt omkring.
Störst påverkan har det varit i Skåne, Halland, Blekinge och södra Sverige, enligt Bengt Olsson.
- Det har blåst riktigt rackarmycke.
Flera tåglinjer stängdes av på grund av ovädret, men väntas rulla i gång vid lunchtid igen, enligt Trafikverket.
Eon: Flera kan vara strömlösa hela lördagen
- Vi har ett ansträngt läge. Vi hoppas att vi ska kunna åtgärda det här under dagen. Det är många träd som hamnat på ledningar. Vi måste därför plocka bort träd med maskin och dra upp nya ledningar. Målsättningen är att alla ska få tillbaka strömmen i kväll men flera kan vara strömlösa i morgon , säger Peter Hjalmar, regionchef för Eon Syd.
Som mest hade Eon under natten 16 000 kunder utan ström.
- Det har varit för farligt att jobba under natten. Först nu klockan 6 har vi kunnat gå ut och jobba.
Peter Hjalmar varnar dock allmänheten för att gå nära nedfallna ledningar.
- Är man ute och promenerar och ser en nedfallen ledning så ska man inte gå nära den utan rapportera den till oss, säger han.
(TT)