Arkivbilder. Foto: TT

Stormen Alfrida drar in över Sverige: ”Här kanske man knappt kan stå upp”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en blåsig inledning på 2019 när stormen Alfrida sveper in över landet. Nu har SMHI utökat de tidigare klass 2-varningarna, som har utfärdats på flera håll i landet.
– Behöver man inte gå ut skulle jag hålla mig inne, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Gotland, Uppsala län, Stockholms län, Roslagskusten, Upplandskusten samt de östra farvattnen.

– Vi har extra bemanning och beredskap framför allt i Roslagen, Uppland och ut mot Gotland. Det är på vägsidan som det finns vissa risker, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Det handlar om träd som blåser omkull och antingen faller på vägar eller på bilar. Därför uppmanar Trafikverket människor som ska köra i området att avvakta och se hur vinden utvecklas.

– Det kan bli otäckt, kommer det vindar mot orkanstyrka blir det inte trevligt, säger Bengt Olsson. 

Även hård vind i hela fjällkedjan

Samtidigt väntas vinden bli mycket hård i kombination med nederbörd i hela fjällkedjan, från Dalafjällen upp till norra Lapplandfjällen, säger Tora Tomasdottir. Klass 1-varningar har utfärdats i Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Dalarna, Värmland, Gävleborg och Skåne län.

– I områdena med klass 2-varning kan det samtidigt bli snöbyar. Blåser det är det jobbigt – blåser det och faller snö blir det riktigt jobbigt. Värst blir det på Gotland. På Gotska Sandön kanske man knappt kan stå upp, säger Tora Tomasdottir.

Enligt Swedavia kommer flygtrafiken inte påverkas. Det gäller dock inte båttrafiken.

I morgon, onsdag, ställs färjorna in mellan Visby-Nynäshamn och Visby-Oskarshamn på grund av stormen. Även Finlandsfärjan, Danmarksfärjan och Polenfärjan har ställts in.

– Oftast är det ankomst och avgång som är kritiska moment och då man kan göra bedömningen att det blåser för mycket för att man ska segla, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland.

Han berättar att passagerare under tisdagen fick ett sms där de uppmanades att boka om sina resor till torsdag och fredag. 

”Rejält blåsigt”

Under kvällen tilltar vinden i Bottenviken och Bottenhavet.

– Då kommer det bli rejält blåsigt i Piteå, det kommer bli rätt jobbigt under kvällen. Stormvarningen börjar strax innan midnatt och då drar det igång även på Roslagskusten, hela Uppland och Stockholms län, säger Tora Tomasdottir.

Klass 2-varning innebär vindar på mellan 25 och 30 meter per sekund, skador på byggnader och risk för kringflygande föremål.

Stopp i tågtrafiken

Den hårda vinden har redan ställt till en del problem i nyårstrafiken. I Västra Götaland rapporteras nedfallna träd på flera platser. Uddevallabron hölls tidigare stängd för tung trafik men har nu öppnats igen.

Enligt Trafikverkets pressjour berörs även tågtrafiken av den kraftiga vinden. Mellan Strömstad och Uddevalla kör tågen med reducerad hastighet på grund av kontaktledningsfel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alfrida

Mer i ämnet