Det bör bli enklare att byta namn och friheten att välja namn att välja namn ska bli större. Vem som helst bör till exempel kunna byta till ett efternamn som bärs av minst 2.000 personer, som vanliga efternamn som Andersson eller Bergström.
Det föreslår Namnlagskommittén, som på tisdagen lämnar sitt förslag till regeringen.
Rätten att bilda dubbelnamn ska återkomma och spärren för att byta namn flera gånger tas bort, enligt förslaget som presenteras på DN-Debatt.
Namn som tidigare kända släkter har haft tas allt oftare av utomstående personer, många gånger är det adelsnamn såsom Gripensvärd, Lagersparre och Nordenstjerna. Den utvecklingen är inte bra, anser Namnlagskommittén och på den punkten föreslår därför utredarna en skärpning. Efternamn som tillhört utdöda släkter ska inte kunna tas av personer som inte har med släkten att göra.
Anledningen är inte att skydda till exempel adeln utan att värna om ett gemensamt historiskt och kulturellt arv för Sverige, enligt kommitténs ordförande Olle Abrahamsson.
Inga komiska namn
Den språkliga prövningen av nya namn skärps och ett namn ska inte kunna bestå av vilka teckenkombinationer som helst. Språklig expertis ska ge sina synpunkter när det är tveksamt om ett namn ska godkännas.
Anledningen är att barn inte ska behöva bli lidande för att de har namn som uppfattas som komiska eller frånstötande.
– Det viktigaste med förslaget är att det förenklar för människor, man tar bort olika hinder, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.
Hon anser också att det är viktigt att kunna ta två efternamn ur jämställdhetssynpunkt, eftersom kvinnor oftare tar mannens namn när de gifter sig.