Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
73 procent av de svarande medlemmarna hos Akavia (fd Jusek och Civilekonomerna) säger att de vill jobba hemma mellan två och fyra dagar per vecka. Foto: SVT

Stort intresse för fortsatt hemarbete

Publicerad

Intresset är stort för att fortsätta jobba hemma även framöver bland de som kan, åtminstone några dagar i veckan. Det visar en ny enkätundersökning som fackförbundet Akavia genomfört. Facket tycker nu att det är viktigt att arbetsgivarna låter de anställda arbeta flexibelt.

73 procent av de svarande medlemmarna hos Akavia (fd Jusek och Civilekonomerna) säger att de vill jobba hemma mellan två och fyra dagar per vecka

– Jag tror att det är jätteviktigt när man tittar på hur vi ska jobba efter pandemin att inte dra förhastade slutsatser. Det finns företag som kommer välja antingen eller, att man tar bort kontoren eller att man vill att alla ska vara på kontoren. Men det har förändrats, mycket kan man man absolut göra hemma, det är till och med en bättre effektivitet, säger Lee Wermelin, ordförande för Akavia.

Fysiska möten viktiga för hälsan

Hon tycker att kontoren även fortsättningsvis har en viktig roll som mötesplatser och att de fysiska mötena är viktiga för hälsan. För distansarbetet har också inneburit utmaningar. Nästan hälften av de tillfrågade cheferna i undersökningen uppger att deras möjlighet till ledarskap har blivit något eller mycket sämre under pandemin.

– Det man uppger är att man har svårt att läsa av hur medarbetarna mår och under en pandemi så är ju det extra tufft. Många mår psykiskt dåligt av själva tillståndet i samhället och det är vi heller inte alltid tränade som chefer att hantera, säger Lee Wermelin, ordförande för Akavia.

”På plats varje dag i veckan- eller ingen dag”

IT-företaget Dell flyttade för ett år sen till dubbelt så stora lokaler. Den dagen SVT besöker kontoret sitter ett tjugotal medarbetare i lokalerna som har plats för drygt 300 anställda, resten jobbar på distans. Men planen är inte att fylla upp kontoret igen, även framöver ska medarbetarna arbeta blandat.

– Vi har gör ju också många interna undersökningar kring detta och jag tror att det beror på vilken roll man har, vad man arbetar med. För egen del kommer jag kanske vara på kontoret två, tre dagar i veckan. Sedan kanske andra funktioner har behov av att vara fysiskt på plats varje dag i veckan- eller kanske ingen dag i veckan. Så det återstår att se, säger Tobias Helmer, marknads- och kommunikationschef Dell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljöverkets Minke Wersäll om hemmajobbande. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter