Foto: Stina Stjernkvist, TT

Stort intresse för korttidsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att ansöka om stöd för korttidsarbete var under det första dygnet stort. Över 15 000 ansökningar kom in, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Deras webbplats hade cirka 100 000 besökare, vilket vittnar om intresset.

– Allt har gått enligt plan, ansökningarna har kunnat skickas in utan störningar redan från start. Det har periodvis varit hårt tryck på supporten men vi jobbar hårt för att alla ska få den hjälp de behöver, säger Tim Brooks, chef för avdelningen Företag på Tillväxtverket.

Regeringen gav den 16 mars Tillväxtverket uppdraget att hantera stödet för korttidsarbete. Sedan dess har ett omfattande informationsmaterial tagits fram på webbplatsen, en ny digital ansökningstjänst har byggts och en ny organisation med handläggare formats.

Coronapandemin

– Jag är väldigt stolt över att vi på så kort tid har lyckats bygga ett system och rigga en organisation, säger Tim Brooks.

Stöd för korttidsarbete var en del av det krispaket som regeringen lanserade den 16 mars. Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden.

Systemet missbrukas redan

Igår rapporterade SVT Nyheter om att de nya reglerna redan missbrukas.  Vittnesmål beskriver hur företag utnyttjar systemet – och permitterar personalen trots att arbetsbördan är densamma.

– Vi får larmrapporter från visselblåsare om att företag tänker att man ska utnyttja det här på ett otillbörligt sätt. Det är helt oacceptabelt. Det här är till för att rädda företag i en djup kris, inte för bedragare, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet