– De här bedrägerierna är mycket mer omfattande än vi visste om, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: TT

Stort momsbedrägeri kan ha finansierat terrorism

Publicerad

Svenska och danska staten har lurats på över 100 miljoner kronor i förlorade momsintäkter – pengar som misstänks ha finansierat terrorism.

Härvan uppdagas efter en kartläggning som Sveriges Radios Ekot, Danmarks Radio och Jyllands-Posten har gjort.

I Sverige handlar bedrägerierna främst om företag som säljer mobiltelefoner och lurar staten på moms genom en kedja av transaktioner, enligt Ekot.

Misstänkta terrorresenärer och uttalade sympatisörer till terrorgrupper finns bland dem som misstänks ha begått momsbedrägerierna i den internationella härvan. I Danmark finns flera kända namn på personer med kopplingar till terrorism och våldsbejakande islamistisk extremism. I Sverige förekommer flera tidigare ekobrottsdömda.

LÄS MER: Utpekade terrorister upptaxeras med miljoner

Säpo: ”Stötande”

– Allt som handlar om att människor får ett utrymme för att finansiera terror är stötande. Och det är stötande för allmänheten att det ska kunna fortgå, säger Anders Kassman, avdelningschef på Säkerhetspolisen till Ekot och tillägger att man inom myndigheten gör sitt yttersta för att motverka brott av den här typen.

På fyra år har den svenska staten lurats på minst 90 miljoner och den danska staten på drygt 30 miljoner svenska kronor. I verksamheten ingår handel med elektronik, men också livsmedel, som genererat stora summorpengar till företag som sedan försatts i konkurs.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp utgör bedrägerihärvan nya insikter i hur extremister i Skandinavien arbetar för att systematiskt lura till sig pengar för att kunna finansiera terrorverksamhet.

LÄS MER: Därför blir så få dömda för terrorfinansiering

”Mer omfattande än vi visste”

– De här bedrägerierna är mycket mer omfattande än vi visste om. Det är som att lyfta på en sten och hitta en helt ny värld. Och tyvärr är det så att myndigheterna inte har en helhetsbild på det här, säger han till Ekot.

Det är oklart hur mycket av pengar som misstänks ha gått till att finansiera terrorism, men både dansk och svensk säkerhetspolis pekar på att pengar som undanhållits staten i bedrägerihärvan har gått till terror.

LÄS MER: Skåningar misstänks finansiera terrornätverk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer