Facebook Nasdaqintroduceras Foto: Scanpix

Stort nordiskt intresse för Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett stort nordiskt intresse när Facebook introducerades på börsen i USA.

-Intresset var över mina förväntningar, säger Jan Dinkelspiel, Sverigechef för nätaktiemäklaren Nordnet.

Förväntningarna var skyhöga när Facebook skulle introduceras på Nasdaq i fredags. Introduktionskursen hamnade på 38 dollar.

Facebooks börsintroduktion

Trots ett närmast hysteriskt förhandsintresse blev dock inte börsdebuten någon supersuccé. Tekniska problem försenade handeln med en halv timme, sedan stack aktien i väg upp till 43 dollar. Därefter började den dala och stängningskursen blev till slut 38,23 dollar.

Enligt Wall Street Journal fick ett antal banker gå in och köpa aktier för att kursen skulle hålla sig över introduktionskursen.

-Det tyder på en väldigt stor oro och nervositet, säger Claes Hemberg, sparekonom vid nätaktiemäklaren Avanza.

Svenskt intresse

Claes Hemberg berättar att deras kunder genomförde mellan 300 och 400 affärer med Facebookaktier. Hemberg påpekar också att på grund av de tekniska problemen gick en av tre av ordrar som deras privatkunder lade inte gick igenom.

Och när Nordnet sammanfattar fredagens handel hade deras kunder i Norden genomfört närmare 2 200 affärer med aktierna.

-Av dem så var 550 affärer i Sverige och drygt 900 i Danmark, säger Jan Dinkelspiel.

Osäkert inför veckan

Hur aktien kommer att gå när Nasdaq öppnar på måndag är osäkert.

-Fredagens handel var jättenervös och det går inte riktigt att lita på vad den står för. Vi får se de närmaste dagarna vad som händer. Vi vet att ett antal stora fonder ska köpa in aktier och indexfonderna måste ha Facebook i sin portfölj för Facebook är så stort, säger Claes Hemberg.

-Jag tror att det kommer att vara ganska stabilt ett tag nu och vi får inte se några dramatiska kursfall. Men på lite längre sikt kan aktien pressas ner ganska mycket när många av de tidiga investerarna vill ta hem vinsten, säger Jan Dinkelspiel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facebooks börsintroduktion

Mer i ämnet